Ziua de 9 mai, ziua păcii și unității în Europa, are pentru mine, anul acesta, o semnificație specială – am ocazia de a sărbători valorile fundamentale europene în calitate de Guvernatoare a Băncii Naționale a Republicii Moldova, o țară aflată în plin avânt pe parcursul său de aderare.
Avem astăzi ocazia să reflectăm asupra valorilor noastre comune – respectul pentru drepturile omului, libertățile, statul de drept, democrația –, ce ne ghidează în eforturile de a construi un viitor mai prosper și mai echitabil pentru toți cetățenii. Coordonarea și colaborarea între statele membre și cele în curs de aderare sunt esențiale pentru asigurarea stabilității financiare și a creșterii economice sustenabile în întreg spațiul European.
Aderarea la Uniunea Europeană este un salt important în direcția modernizării și dezvoltării Republicii Moldova, creând perspective de dezvoltare, stabilitate și prosperitate. Ca Guvernatoare a National Bank of Moldova, mă angajez să contribui la consolidarea relațiilor noastre cu partenerii europeni și la îndeplinirea rolului BNM în procesul de aderare.
Banca Națională privește cu încredere și determinare spre viitorul nostru european, contribuind decisiv la îndeplinirea criteriilor economice specifice. Consolidăm astfel sistemul bancar, oferind în același timp un mediu mai sigur și mai propice pentru investiții. Integrarea în structurile europene deschide numeroase perspective pentru îmbunătățirea serviciilor bancare, acces mai larg la fonduri de dezvoltare, tehnologii avansate și piețe noi, lucruri de care fiecare cetățean moldovean va putea beneficia direct.
Sărbătorim astăzi angajamentul nostru pentru pace, prosperitate și solidaritate în întreaga regiune. La mulți ani, Moldova, la mulți ani, Europa!
NOTA. Mesajul aparține guvernatorului BNM și a fost publicat pe rețelele sociale.
9 MAI – ZIUA EUROPEI
În fiecare an, la 9 mai, de Ziua Europei este sărbătorit momentul istoric al „Declaraţiei Schuman”, un moment de răscruce care a constituit începutul integrării şi cooperării europene pentru pace şi unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/.
La 9 mai 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei – cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, considerată piatra de temelie a Uniunii Europene, potrivit site-ului https://european-union.europa.eu/. Propunerea.
În 1950, naţiunile Europei făceau încă eforturi pentru a înlătura consecinţele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial, care se încheiase cu cinci ani în urmă, căutând în aceeaşi măsură modalităţi de a evita un alt război. Au ajuns la concluzia că prin punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel (conform Declaraţiei), un eventual război între Franţa şi Germania, rivali istorici, „ar fi nu numai de neconceput, ci şi imposibil din punct de vedere material”, notează https://european-union.europa.eu/.
La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.
Ideea privind marcarea unei Zile a Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunităţile Europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai, conform site-ului https://luxembourg.public.lu/.
Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă). La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.
Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.
În 2024, an marcat de alegerile europene ce vor avea loc în perioada 6 – 9 iunie, Ziua Porţilor Deschise la instituţiile Uniunii Europene a avut loc la 4 mai, cu o serie de evenimente şi activităţi organizate la Bruxelles, Luxemburg, Strasbourg şi în toate statele membre ale UE.
La 9 mai, pentru prima dată, Parlamentul European va marca sărbătorirea Zilei Europei la sediul său din Luxemburg, printr-o serie de spectacole culturale. De asemenea, vizitatorii vor experimenta Europa Experience Luxembourg, o modalitate nouă şi gratuită de a afla despre Uniunea Europeană.