Premierul Marcel Ciolacu a transmis joi un mesaj cu ocazia Zilei Europei, arătând că după aderarea la UE România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care i-a primit în plus faţă de suma totală cu care a contribuit la bugetul UE.
„Privind retrospectiv, în anii care au trecut de la aderarea noastră, România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care ţara noastră i-a primit în plus faţă de suma totală cu care a contribuit la bugetul UE. Această balanţă pozitivă a crescut constant în ultimii doi ani în favoarea unor proiecte de infrastructură de transport, de digitalizare, medicală, educativă şi de mediu, investiţii menite să aducă dezvoltare şi prosperitate pentru cetăţeni şi societate”, a precizat Ciolacu, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.
Negocierile oficiale de aderare a României au început în februarie 2000 și s-au încheiat în 2004.
În urmă cu 20 de ani, România avea un PIB/cap de locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare (ppc) de doar 26% din media UE. Acum, PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare (PPC) este 76%, la egalitate cu Ungaria și deasupra Greciei (67%), Letoniei, Croației, Slovaciei, Serbiei și vecinilor bulgari.
Integrarea României în Uniunea Europeană este un proces care a început cu aderarea României la Uniunea Europeană.
Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles pe 18 iunie 2004. Raportul de țară privind progresele României din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca dată de aderare pentru România și Bulgaria. Cele două țări au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Abația Neumünster din Luxemburg.
De atunci, românii au muncit în țările UE și au trimis acasă bani devenind unii dintre marii investitori. În tot acest timp, România s-a modernizat cu bani europeni, iar aderarea a fost o șansa istorică.
Investițiile, locurile de muncă și absorbția eficientă a fondurilor europene au generat o dezvoltare accelerată a României în ultimii 17 de ani.
„După decenii de dictatură, România a aderat în 2007 la familia Uniunii Europene, un statut dorit şi meritat de români. Pentru că am ales o Românie puternic ancorată în valorile democraţiei şi într-o societate coezivă şi prosperă. Reformele profunde demarate de atunci la nivel instituţional şi al întregii societăţi trebuie consolidate şi protejate în continuare, aşa cum trebuie valorificate oportunităţile ce decurg din statutul pe care îl avem acum”, se arată în mesajul premierului Ciolacu.
„Ce ne-a dat nouă UE?” Statistici oficiale după 17 ani de la aderarea României în UE
In luna noiembrie 2023, cifrele de la Ministerul Finanțelor pentru perioada 2007-30 noiembrie 2023, arătau că România a absorbit fonduri europene de 90,84 miliarde de euro și a plătit la bugetul Uniunii Europene 29,21 miliarde de euro, rezultând un plus de 61,6 miliarde euro, absorbție netă de fonduri nerambursabile reușită de țara noastră în 17 ani de apartenență la Uniunea Europeană.
Cifre oficiale de la Ministerul de Finanțe
De la aderare până la finalul lunii februarie 2024, România a primit în total 94,362 miliarde de euro și a contribuit la bugetul UE cu 29,98 de miliarde de euro, rezultând un sold pozitiv de 64,374 de miliarde de euro, potrivit datelor consultate de BankingNews.
Trei #INFO despre fondurile UE, în 2023
- În 2023, România a primit 8.2 miliarde euro de la bugetul UE și a contribuit cu 2.2 miliarde euro. Un plus cu 6 miliarde de euro.
- Bugetul anual al UE este de 189 de miliarde de euro și reprezintă doar aproximativ 1% din PIB-ul Uniunii. Comparativ, bugetul României reprezintă aproximativ 38% din PIB iar bugetul Franței reprezintă aproximativ 58% din PIB-ul național (*date din 2022).
- Un cetățean român contribuie cu aproximativ 95 de euro în medie pe an la bugetul UE, spre deosebire de un cetățean european mediu care contribuie cu aproximativ 300 de euro pe an.