Marile bănci plătesc încă factura crizei economice. Noua „viață financiară” a forțat sistemul bancar mondial să facă ajustări masive în rândul angajaților. Bănci mari precum Citi, RBS, Bank of America, HSBC, Barclays, UBS, JP Morgan, BNP Paribas, Societe Generale și Morgan Stanley conduc într-un top al disponibilizărilor.
Băncile continuă să reducă numărul de salariați și în 2016
Primul semn al noului val de pesimism a venit la sfârșitul anului 2015, când Citigroup, a treia cea mai mare bancă din SUA după valoarea de piață, a anunțat că intenționează să reducă în cursul acestui an, cel puțin 2.000 de locuri de muncă. Vestea a venit după ce JP Morgan, prima bancă din SUA, anunțase că va disponibiliza 1.200 de angajați. Anterior, Wells Fargo a tăiat 500 de locuri de muncă, potrivit ziarului spaniol Expansion.
Marile bănci au renunțat la 600.000 de angajați
Începând cu anul 2008, când a debutat criza economică, au fost eliminate la nivel mondial circa 600.000 de locuri de muncă din domeniul bancar, cifre apartinand numai marilor banci, potrivit calculelor Bloomberg. Cifra este echivalentă cu populația orașului spaniol Zaragoza.
Financial Times estimează că 100.000 de disponibilizări corespund ajustărilor efectuate numai în 2015, o cifră care capătă o importanță mai mare dacă se ia în considerare faptul că, înainte de criză, doar firmele mari din SUA angajau aproximativ 50.000 de oameni pe an.
Acum, departe de acea expansiune, Citi Bank conduce clasamentul reducerilor de personal, cu aproximativ 145.000 de disponibilizări din anul 2008 până în prezent. Aceasta este urmată de Royal Bank of Scotland (RBS), cu mai mult de 105.000 angajați disponibilizați. Urmează Bank of America cu 74.000 și HSBC, cu aproximativ 60.000. UniCredit, Barclays, UBS, JP Morgan, BNP Paribas, Societe Generale (aprox. 130 de angajați de la divizia de investiții), Morgan Stanley și Deutsche Bank sunt alte companii financiar-bancare cu multe concedieri la activ.
Aceste cifre nu sunt definitive pentru că urmează reducerile anunțate în primul trimestru al acestui an.
Urmează o perioadă în care băncile se vor lupta cu o volatilitate puternică la care se vor adăuga modificările de reglementare, scăderea veniturilor, creșterea costurilor, economii deteriorate, scăderea prețului petrolului, ratele scăzute ale dobânzii , facturi legale, amenințările cibernetice, transformarea digitală, etc.
Astfel, cele 2.000 de disponibilizări de la Citi trebuie să adauge alte reduceri anunțate pentru acest an. Vorbim de 150 de angajați ai Bank of America sau de cei 250 de angajați ai Goldman Sachs.
În afara Statelor Unite ale Americii, RBS vrea să taie până la 450 de locuri de muncă. La Barclays, cifra vehiculată este de 1.200 de persoane. Și la UBS, potrivit Reuters, planurile de a reduce a personalului înseamnă aproximativ 6% din locurile de muncă în sectorul bancar de investiții din Europa (aproximativ 300 de persoane).
Ultima companie care se va alătura acestui val este Credit Suisse, care va renunța la un total de 6.000 de oameni în acest an.
Ce va urma?
Într-o viziune pe termen lung, Citi avertiza că băncile vor pierde 2 milioane de locuri de muncă în zece ani de impactul revoluției tehnologice, în cazul în care s-au investit 190.000 miliarde în ultimii ani.
30% dintre angajații din sectorul bancar și-ar putea pierde locul de muncă în următorii zece ani, potrivit Citi. Marile bănci europene și americane vor reduce aproximativ două milioane de locuri de muncă în următorii zece ani, ca urmare a presiunii generate de companiile mici, IT&C, care vor concura sistemul bancar tradițional.
De fapt, studiul Citi arată că băncile mari vor reduce locurile de muncă cu 1,7 milioane de angajați, care se vor adăuga celor 730.000 de locuri de muncă dispărute deja în ultimii ani, ca urmare a crizei cu care se confruntă acest sector.
România, între pierderi și disponibilizări
Numărul băncilor prezente în Romania s-a diminuat anul trecut, ajungând la 36 de la 40, iar numărul agențiilor a ajuns la 4,947 unități.
Potrivit datelor Băncii Naționale a României, la începutul crizei financiare, în decembrie 2008, numărul salariaților din bănci era de la 71.622. La 1 ianuarie 2015, băncile prezente pe piața locală aveau 57.880 de salariați cu contracte individuale de muncă. Numărul salariaților din sistemul bancar a continuat să scadă și în 2015, astfel că în prezent a ajuns la 55.928.
Din 2008 până în prezent, băncile din România au pierdut 15.694 de angajați
Cel mai recent anunț despre disponibilizările bancherilor români vine de la subsidiara din România a grupului bancar grecesc Piraeus Bank. Grecii închid 19 sucursale, ai căror angajaţi au primit deja preaviz în vederea disponibilizării, măsura fiind luată în contextul în care acţionarii negociază vânzarea băncii.
Scăderea profitului, reducerea creşterii economice sau diminuarea fluxurilor financiare sunt doar câteva dintre motivele pentru care băncile au fost nevoite să adopte măsuri de restructurare în ultimii ani, care au vizat ajustări ale reţelelor de sucursale şi ale numărului de angajaţi.
Gabriela DINU