La inceput de an tragem linie si… analizam: profilul candidatului apreciat si cautat in orice banca. Recrutorii Manpower au realizat o analiza a pietei muncii din banking, realizand si un „profil” al candidatului „ideal” pentru banci.
Acesta trebuie sa fie organizat, riguros dar mai ales rezistent. Chiar daca piata de profil a suferit modificari in anii de criza, bancile inca cauta angajati, insa au renuntat la formare.
Ei se orienteza in prezent, preponderent, spre angajati deja formati intr-o alta institutie similara.
Cine a pierdut, cine a castigat intr-o piata in plin proces de recalibrare
Cel mai afectati de restructurarile aparute in urma achizitiilor si fuziunilor au fost angajatii din sucursale, mai ales cei din posturi de operatiuni, in timp ce angajatii din centrala au resimtit schimbarile mai putin acut, desi si aici au existat dificultati datorate duplicarii rolurilor si structurilor.
Anul trecut, angajatorii au cautat mai degraba oameni calificati si cu experienta, care sa performeze, indeobste, in structurile centrale ale bancilor, au declarat recrutorii Manpower, pentru portalul Economica.net.
Indiferent de postul ofertat, angajatorii cauta candidati rezistenti, rigurosi, organizati, care pot performa intr-o organizatie procedurizata.
Mai mult, angajatorii din banking se orienteaza, in principal, catre candidatii cu parcurs profesional destul de liniar, care dovedesc continuitate in dezvoltare, adica oameni care nu au facut schimbari de posturi sau domeniu de activitate, chiar daca, de exemplu, si-au schimbat locul de munca la fiecare trei-patru ani.
In general, pentru angajarea in domeniul bancar angajatorii nu solicita foarte multe certificari externe.
Bancile sunt printre companiile care investesc in pregatirea angajatilor, in centre de pregatire si conform unor programe interne care vizeaza dobandirea abilitaților de care banca are nevoie la un anumit moment sau dezvoltarea acelor abilitați necesare promovarii.
Institutiile de credit asigura, ocazional, si formare externa, si finanteaza studii de MBA ale unora dintre angajati, dar nu solicita acest tip de studii la angajare, mai sustin recrutorii de la Manpower, pentru Economica.net
Ce previziuni aveau managerii de HR pentru 2014
Resursa umana din sistemul bancar se adapteaza din mers evolutiilor din industrie, noilor modele de business dezvoltate sub impactul reglementarilor specifice, a conditiilor economice actuale si a cerintelor si necesitatilor clientilor (persoane fizice si juridice), spunea in primavara omul care pune la dispozitia bancherilor cele mai actuale cursuri de pregatire, Dr. Gabriela Hartescu, Director General al Institutului Bancar Roman.
In acelasi context, Irina Kubinschi, director Resurse Umane la Raiffeisen Bank, evidentia faptul ca ”in linie cu dinamica pietei fortei de munca din ultimii ani, nici in 2014 nu vom asista la extinderi si angajari masive, ci mai degraba la consolidarea structurilor organizationale si a echipelor existente.
Citeste materialul aici.