Bancherii sunt amenintati de noi plangeri urmate de procese. Dupa decizia ANPC, de anulare a un ordin mai vechi prin care clientii care nu au denuntat Ordonanta 50 nu mai puteau face plangeri impotriva bancilor, se astepata noi plangeri ale clientilor care consiera ca detin, inca, clauze abuzive in contractele de credit.
ANPC a considerat, pana acum, ca nu poate sa-i ajute pe acesti clienti
Autoritatea vrea sa-i ajute si pe clientii care chiar daca au semnat un act aditional prin care erau de acord cu aceste clauze, merita sa nu fie discriminati.
Printr-un ordin intern din anul 2013, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a decis sa verifice doar reclamatiile facute pana la termenul prevazut de lege pentru modificarea tuturor contractelor. Acum, ordinul a fost anulat.
Clauzele abuzive au continuat sa existe in unele contracte de credit ale clientilor romani, desi ar fi trebuit sa fie eliminate inca din 2010. Mai mult, clientii si-au dat seama ulterior ca au semnat acorduri/acte aditionale pline de clauze abuzive, iar cazurile prezentate in presa si primite la redactii, sunt numeroase.
Intre timp, clientii s-au interesat ce inseamna aceste clauze abuzive din contractele de credit. Multi au inceput sa se informeze, sa citeasca, sa lupte cu banca. Iar acest nou demers al ANPC ii va ajuta sa depuna plangeri, daca este cazul.
Atentie! Daca ANPC ar castiga un proces colectiv, comisioanele abuzive vor fi scoase chiar si din contractele celor care au semnat acte aditionale.
„Cu siguranta vor veni foarte multe reclamatii pe clauze abuzive. Daca exista suspiciunea de clauze abuzive, doar instanta de judecata poate spune daca e clauza abuziva sau nu”, afirma Marius Dunca, presedintele ANPC, pentru Digi 24.
Seful ARB, Radu Ghetea: Cine are clauze abuzive trebuie sa suporte consecintele
„Trebuia ca pana la 21 septembrie 2010 toata lumea sa-si modifice conditiile din contractele de credite, daca au ramas unele dispute, asta e o problema pe care numai justitia poate sa o rezolve. Cine are clauze abuzive trebuie sa suporte consecintele”, a spus Radu Ghetea, presedintele ARB, la un seminar desfasurat joi la ASE.
Avocatii spun ca, anul acesta, ar putea fi depuse mii de plangeri la ANPC impotriva bancilor, mai ales din partea celor care au probleme cu plata ratelor. „O buna parte dintre imprumutatii de la vremea respectiva care au facut aceste plangeri si au primit raspunsuri negative au lasat lucrurile exact asa cum au fost: o parte dintre ei au intrat in executare silita, o parte inca se afla in desfasurarea contractelor”, declara si avocatul Adrian Cuculis, potrivit Digi24.
Gabriela DINU