Programul Prima Casa se schimba in urma unei ordonante de urgenta care a fost deja aprobata de Guvern. Una dintre cele mai importante modificari se refera la faptul ca, in momentul in care posesorul creditului ajunge in incapacitate de plata, el ar putea transfera locuinta unei alte persoane.
Debitorii care intarzie trei luni cu plata creditului, sunt pasibili de executare silita. Daca in cazul clientilor cu imprumuturi imobiliare standard, banca este deschisa la negocieri prin reesalonari sau perioade de gratie, clientii din Programul Prima Casa nu beneficiaza de aceste derogari. In cazul lor, se trecea direct la executarea silita iar clientul ramane fara casa.
Masura vrea sa-i ajute pe clientii care raman cu datorii, in urma executarii silite
Astfel, prin acesta noua masura clientul ajuns in situatia in care nu isi mai poate plati ratele Prima Casa, ramane fara locuinta, cat si fara banii platiti pana la momentul respectiv. Este o situatie dificila, dar mai putin complicata. Nu mai ai bunul, insa nu mai ai nici datorii la banca!
Analistii considera ca masura va elimina maja mica a clientilor care erau executati silit si care ramaneau datori la banci, prin executarea silita a bunului la o valoarea mai mica decat cea ce achizitie.
Pana acum, doar 1% dintre clientii care au contractat credite Prima Casa au ajuns in situatia de a nu mai putea plati ratele.
Gabriela DINU