Prima ediție a programului Marc Impact, o inițiativă regională dedicată sprijinirii și scalării antreprenoriatului social și a organizațiilor cu impact, lansat de Fundația ERSTE și Erste Social Finance, s-a încheiat cu un eveniment de tip pitch, la care au participat nouă companii din România, Austria și Ungaria. Evenimentul a avut loc la Viena și a reunit investitori, experți și lideri din ecosistemul investițiilor de impact, se arată într-un comunicat de presă.
În ultimele luni, 65 de startupuri de impact din România, Austria și Ungaria au participat la prima fază de pregătire a Programului Marc Impact. Dintre acestea, 39 de companii au fost selectate pentru a beneficia de consiliere personalizată, adaptată provocărilor lor specifice, iar cele mai bune nouă companii — câte trei din fiecare țară — și-au prezentat proiectele în fața unui juriu de specialitate pe 6 mai, la Viena.
Cele trei companii câștigătoare ilustrează diversitatea ideilor antreprenoriale sprijinite de Programul Marc Impact:
• SSH Boards – companie de familie, cu sediul lângă Budapesta, oferă soluții de izolație pentru exterior pe bază de paie, cu emisii reduse, pentru a crește sustenabilitatea industriei construcțiilor. Aceștia au dezvoltat o tehnologie de producție inovatoare care permite fabricarea de izolații ecologice, de înaltă calitate, care sunt disponibile pe scară largă, oriunde în lume.
• HELP Autism – cu sediul la București, este cea mai mare organizație dedicată cauzei tulburării de spectru autist (TSA) din România. Au sprijinit deja peste 3.300 de persoane cu autism, și pe familiile lor, prin terapie, educație și consiliere, în cadrul a șapte centre disponibile la nivel național. Organizația intenționează să-și extindă serviciile la 50 de centre în România până în 2030, printr-un sistem de franciză socială, iar modelul propus generează un impact dublu: sprijin direct pentru beneficiari și oportunități de muncă pentru specialiștii locali.
• ByeAgain – cu sediul în Graz, oferă o a doua viață produselor returnate. Specializată în produse pentru copii și jucării, compania recondiționează articole precum cărucioare și scaune auto returnate retailerilor online, pregătindu-le pentru revânzare. Cei doi fondatori, cu experiență în logistică en-gros, se concentrează pe optimizarea automată a procesului de recondiționare și recent și-au extins activitatea.
Juriul evenimentului re:Marc pitch a fost format din: Cornelia Diesenreiter (cofondator & CEO, Unverschwendet), Elemér Eszter (director general & președinte, Impact Ventures), Zdnek Fred Fous (fondator & investitor, PurposeTech), Ioana Gheorghiade (Chief Risk Officer, Banca Comercială Română), Magdaléna Radová (consultant pentru investiții de impact și inovație) și Philipp Thurn und Taxis (fondator, CNB Capital; membru în Consiliul de Supraveghere, Fundația ERSTE).
Trei businessuri din România finaliste în Programul Marc Impact
În România, programul Marc Impact a fost implementat de BCR, BCR Social Finance și Synerb, care sprijină antreprenorii ce construiesc soluții pentru probleme reale ale societății, facilitându-le accesul la finanțare și creștere sustenabilă.
În octombrie 2024, au fost selectate 24 de afaceri din România centrate pe impact, dintre care 13 au intrat în etapa avansată a programului, care a avut loc la începutul acestui an. Celelalte două companii finaliste, care au reprezentat România în finala programului Marc Impact alături de Asociația HELP Autism, au fost:
• OPHORI – Handmade Cosmetics, care produce cosmetice realizate manual de persoane cu dizabilități, într-un atelier în care munca înseamnă demnitate, sprijin emoțional și incluziune reală. Brandul a fost creat din dorința de a oferi produse eficiente și naturale, iar fiecare produs vândut înseamnă un pas concret spre normalizarea accesului la muncă pentru persoanele vulnerabile. Organizația își propune să își crească capacitatea de producție, să atragă parteneriate comerciale pe termen lung și să poată intra pe piața B2C.
• PiciordePlay, un proiect care redefinește accesul la cultură, aducând teatrul online în casele persoanelor care nu pot participa fizic la spectacole: vârstnici, persoane cu dizabilități sau din comunități izolate. Prin sute de reprezentații transmise live și mii de bilete oferite gratuit, proiectul creează o punte între scena artistică și publicul marginalizat. Inițiatorii își propun extinderea platformei, prin curatoriere și producție de conținut educativ, și dezvoltarea unui model sustenabil de teatru accesibil pentru toți.
Marc Impact sau programul unde impactul întâlnește finanțarea
La aproape un an de la lansarea la Impact Days 2024, fondatorii Programului Marc Impact sunt impresionați de rezultatele fazei pilot. „Este încurajator să vedem cât de multe soluții puternice, cu impact social și de mediu, sunt în curs de dezvoltare. Europa Centrală și de Est are, fără îndoială, un potențial imens pentru organizațiile care generează profit sustenabil și, în același timp, un impact pozitiv și reziliență socială”, a declarat Florian Bauer, Director Executiv pentru Social Finance și Investiții de Impact la Fundația ERSTE.
La fel de important, adaugă Bauer, este schimbul de idei între participanți: „Se conturează o comunitate în care organizații din domenii foarte diferite pot învăța unele de la altele”. La evenimentul din Viena, participanții au avut, de altfel, ocazia să se conecteze și cu investitori de impact și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.
Nouă organizații din prima ediție au finalizat programul și au făcut deja pasul următor, obținând finanțare. „Companiile cu impact ridicat se confruntă adesea cu provocări specifice pentru a deveni atractive pentru investitori. Prin partenerii locali și rețeaua Erste Group, Marc poate sprijini îmbunătățirea planurilor de afaceri și poate oferi acces la soluții financiare inovatoare”, afirmă Peter Surek, CEO al Erste Social Finance. Divizia de Social Banking din cadrul Erste Group combină expertiza locală cu instrumente financiare personalizate. „Capacitatea Marc de a răspunde nevoilor specifice ale participanților într-un mod atât de personalizat este cu siguranță unul dintre punctele sale forte”, adaugă Surek.
Peste 10 milioane de întreprinderi sociale generează 2% din PIB-ul global
Evenimentul a deschis conversația și despre ce înseamnă să-ți asumi riscuri pentru un viitor mai bun și cum pot fi create contexte de colaborare, care să integreze ambiția antreprenorilor de impact, pragmatismul investitorilor și aversiunea structurală la risc a băncilor, care au fost construite să protejeze stabilitatea financiară și încrederea deponenților. Printre vorbitori s-au numărat Roberta Bosurgi (CEO, Impact Europe), Prof. Johanna Mair PhD (Hertie School & Stanford University), Sergiu Manea (CEO BCR) și Moriz PIFFL (cofondator, Vollpension), discuția fiind moderată de Ana Crețu, Director Social Impact Investment, Fundația ERSTE.
Concluzia acestei dezbateri a fost că economia socială nu este doar un subiect de nișă, ci o oportunitate economică reală. Cu peste 10 milioane de întreprinderi sociale la nivel global, care contribuie anual cu 2 trilioane de dolari la economie (aproximativ 2% din PIB-ul global), jumătate dintre ele conduse de femei și generând 200 de milioane de locuri de muncă, inovația socială devine un factor major al transformării. Deși încă insuficient recunoscute, întreprinderile sociale demonstrează o capacitate extraordinară de a crea soluții noi la provocări sociale și de mediu majore și de a accelera progresul către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
După succesul fazei pilot din Austria, Ungaria și România, Programul Marc Impact se va extinde în această toamnă în alte țări din Europa Centrală și de Est. Marc Impact este un proiect inițiat de Fundația ERSTE, Erste Social Finance Holding, IFUA Nonprofit și SIMPACT. În România, Marc este implementat de Synerb, BCR și BCR Social Finance.
BCR se află într-o postură unică în industria bancară din România după ce, în 2016, a făcut primii pași în consolidarea strategiei financiare și sociale prin crearea departamentului de Social Banking. Acest departament continuă ideea inițială pe baza căreia a fost creată prima bancă din cadrul Erste Group, în anul 1819, susținând activitățile bancare cu impact în societate și oferind suport organizațiilor non-guvernamentale și afacerilor centrate pe impact social.