În perioada 21-27 martie 2022, Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE) a organizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și sub egida Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică – Rețeaua Internațională de Educație Financiară – “Săptămâna mondială a banilor”.
Tema “Săptămânii mondiale a banilor” din 2021 a fost “Construiește-ți viitorul, fii înțelept cu banii tăi”!
“Săptămâna mondială a banilor” reprezintă o activitate non-formală, derulată de APPE încă din anul 2014 și face parte din Proiectul național de introducere a disciplinei opționale Educație financiară în învățământul preuniversitar. Acest proiect este un proiect formal (se desfășoară prin școală), este non-formal (prin activitățile derulate extra-curricular) și informal (elevii și profesorii se pot informa de pe platforma e-learning pusă la dispoziție).
“Săptămâna mondială a banilor” promovează eforturile făcute în vederea îmbunătățirii culturii financiare a tinerilor. Scopul final fiind de a contribui la accesul liber al elevilor și tinerilor la o educație de o înalta calitate și de a-i învăța banii, valoarea banilor și felul în care aceștia să ia decizii importante cu privire la îmbunatățirea rezilienței lor financiare viitoare și a bunăstării lor.
În cadrul campaniei internaționale ”Săptămâna mondială a banilor 2022”, și-au unit eforturile, sub coordonarea APPE, peste 28.200 preșcolari și elevi, coordonați de cca 950 profesori din 74 unități școlare din toată țara. În plus, la conferința națională de educație financiară “Educația financiară – o investiție pentru viitor”, organizată live de APPE, au participat cca 2000 persoane, iar conferința a înregistrat 9 mii de vizualizări (https://appe.ro/2022/03/conferinta-nationala-educatia-financiara-o-investitie-pentru-viitor/).
Principalele proiecte elaborate în GMW au fost încărcate pe pagina asociației, respectiv la link: https://appe.ro/global-money-week-2022/.
„Educația financiară a copiilor trebuie să înceapă încă de la o vârstă fragedă. Aceștia trebuie să fie familiarizați cu banii, cum se câștigă banii, valoarea acestora, să li se imprime respectul față de muncă și de bani, să înțeleagă faptul că banii se cheltuiesc cu responsabilitate, să fie obișnuiți cu economisirea și să fie implicați în activitîți caritabile”, a afirmat dr.Ligia GEORGESCU – GOLOȘOIU, Președinte APPE.
Modalităţile de monitorizare şi de evaluare ale activităților desfasurate în “Săptămâna mondială a banilor”:
• Colectarea acțiunilor în format digital (PPT, filme, cărți digitale) de la fiecare activitate desfășurată. Analizarea acestor materiale urmărind cei trei itemi : corectitudinea din punct de vedere științific, creativitatea, originalitatea.
• Sondaj de opinie/interviuri/chestionare luate cadrelor didactice, copiilor și părinților.
• Discuții deschise pe grupurile de lucru de pe facebook.