Suntem pe cea mai de jos treaptă în Uniunea Europeană din punct de vedere al educației financiare, iar Asociația Română a Băncilor și-a propus să facă lobby la autorități pentru introducerea unui curs obligatoriu de educație financiară în scolile din România, a spus astăzi Florin Dănescu, președintele executiv al ARB, în cadrul conferinței de presă „Rebranding&strategia. Integrarea intermedierii financiare”.
„Ne dorim introducerea unui modul de educație financiară în școli. Am elaborat un manual de educație financiară pe care îl propunem Ministerului Educației și am făcut o solicitare către minister în acest sens, în luna martie”, a spus la rândul său Sergiu Oprescu, președinte ARB.
În prezent, în România doar 22% din populație are cunoștințe de ordin financiar. În același timp, procentul persoanelor cu vârsta de 15 ani cu competențe scăzute la citire este de 37,3%, al celor cu competențe scăzute la metematică de 40,8%, iar al celor cu competențe scăzute la științe exacte este de 37,3%, în timp ce media la nivelul UE este sub 22%.
Totodată, în România ponderea populației nebancarizate este de 40%, în timp ce media la nivelul UE este sub 10%. Vestea bună este că gradul de convergență al României a crescut, iar PIB-ul per capita în prețuri curente a ajuns la 28% din media UE, față de 26,4% în 2008.
De asemenea, puterea de cumpărare standard a ajuns la 57%din media UE în 2-15, față de 49% în 2008.