Soferii asigurati printr-o polita de raspundere civila auto (RCA) isi pot verifica istoricul daunelor proprii intr-o baza de date care cuprinde informatii despre toate politele auto obligatorii emise in ultimii cinci ani, potrivit unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), intrata in vigoare la sfarsitul saptamanii trecute. Daca informatiile privind existenta unei polite valabile sunt accesibile oricui, fiind afisate pe baza numarului de inmatriculare, istoricul daunelor poate fi accesat numai de proprietarul autovehicului, motorul de cautare al CEDAM incluzand in acest caz un camp obligatoriu unde trebuie introdus codul numeric personal al asiguratului (sau codul fiscal in cazul firmelor).
Accesul la istoricul daunelor proprii reprezinta un atu pentru asiguratii fara accidente la activ care decid sa isi vanda autoturismele, dar si pentru cumparatorii de masini second-hand. Practic, orice cumparator poate cere proprietarului sa ii prezinte istoricul real al daunelor masinii aflata la vanzare pe baza unei simple interogari a unei baze de date online.
De asemenea, CSA a modificat incepand de luna aceasta si modul in care companiile de asigurari pot verifica istoricul de daunalitate al potentialilor asigurati pentru a putea stabili cu exactitate tariful politei in momentul incheierii acesteia. Oficialii CSA afirma ca odata cu noile modificari va putea fi aplicat mai usor sistemul bonus-malus.
Acest sistem presupune penalizarea soferilor cu accidente prin majorarea primei pentru RCA la momentul reinnoirii politei (acordarea de malus) si reducerea primei pentru cei cu un istoric „curat” (acordarea de bonus). Anul 2011 a fost al doilea an de aplicare a sistemului bonus-malus.
Potrivit celor mai recente date publicate de CSA, mai putin de 10% din clienti platesc o prima de asigurare mai mare din cauza daunelor provocate anterior, in timp ce aproape jumatate sunt recompensati cu reduceri ale primelor de asigurare de 15% sau 20%. Aceasta inseamna ca soferii respectivi nu au avut daune pe o perioada de mai multi ani.
Soferii care nu au provocat daune in anul anterior primes un bonus de 10% din tariful standard al politei, in timp ce cei care au avut trei sau mai multe daune pot plati un pret dublu. La o singura dauna pretul creste cu 30%.
Tariful standard platit de o persoana cu varsta de 35 de ani care detine un autoturism cu capacitatea cilindrica de 1.400 de centimetri cubi variaza in prezent intre 400 si 800 de lei in functie de asigurator.