Doua banci din Romania ar dori transformarea creditelor in franci elvetieni, la cursul de la data acordarii, dar cu o conditie: sa fie convertite in lei si la dobanzi de 6% pe an, sustine avocatul Gheorghe Piperea.
„Am primit o propunere de la doua banci, de avut in vedere, care doresc transformarea creditului cu inghetarea cursului la momentul incheierii contractului si trecerea la costurile din prezent pentru lei, cu dobanzi de circa 6% pe an”, a explicat avocatul Gheorghe Piperea in cadrul conferintei sustinuta ieri de Asociatia Parakletos, potrivit HotNews.ro
Avocatul este insa de parere ca ar trebui preluat modelul deciziei de la Galati, unde instanta a hotarat ca, in cazul unei cliente, conversia ar trebui facuta la cursul de la data imprumutului, plus 10%. Astfel, pierderile reclamate de banci, ar fi mai mici.
Daca acesti oameni isi vor putea plati datoriile timp de 25 de ani, sistemul bancar va fi stabilizat, nu destabilizat. Celor 3 milioane de persoane care sunt imprumutate la banci, daca le lasi 30% in plus pe luna, banii aceia se vor duce in consum si vor aparea din nou creditele de consum, se va alimenta bugetul cu TVA si asa mai departe”, a mai spus avocatul.
In cadrul evenimentului sustinut de Asociatia Parakletos, un fost bancher s-a destainuit: „Buna ziua. Ma numesc Dragomirescu Ionut, sunt fost salariat in sistemul bancar in care am intrat in 2002 si l-am parasit in 2011 din functia de director de sucursala. A trebuit sa devin haiduc si sa lupt impotriva lui atunci cand clauzele din contractul meu personal au fost moficiate abuziv, unilateral de catre banca”, a declarat acesta potrivit HotNews.ro
Cele mai importante declaratii ale fostului bancher:
– Vreau sa va spun ca acele contracte semnate cu consumatorii- creditele de retail- erau contracte preformulate. Nu am intalnit in cele 3 banci in care am lucrat in 10 ani ca un contract de retail sa fi fost negociat. Existau drafturi, modele unice, care se aplicau tuturor clientilor.
– Cat priveste creditele in CHF, nu numai ca nu li s-au prezentat riscul valutar, dar francul le-a fost prezentat chiar ca o moneda sigura, stabila, ieftina. Toate aceste credite in CHF erau promovate ca o solutie salvatoare de catre cei care vindeau creditele pe motiv ca acel client nu se incadra la un credit in euro sau in alta valuta.
– Absolut niciuni client nu i se prezenta de pilda comisionul de risc. Clientii nu stiau diferenta dintre un comision lunar sau anual. Li se prezenta o cifra- 0,22 un comision, fara sa stie ca acel comision lunar insemna inca 2,64% pe an.
– Aceste credite in CHF nu au fost nicio secunda analizate ca si ciclitate economica. Nicio banca nu a luat in calcul ca imprumuturile au fost acordate pe 20-30 de ani, iar economia se misca in cicluri economice. Nicio banca nu a informat clientii despre acest lucru destul de important.
Citeste integral aici