Creditele ipotecare sau imobiliare in lei ale bancilor au devenit din ce in ce mai competitive. Ce prefera clientul roman atunci cand merge la banca pentru un imprumut? Clientii cauta creditele Prima Casa, cu o valoare de 60.000 de euro, echivalentul in lei. Desigur, prefera dobanda fixa, cand Prima Casa se acorda doar cu dobanzi variabile! Ce ar face clientul pentru o “afacere” cu banca? Si-ar muta venitul la alta banca doar pentru un punct de dobanda mai scazut.
Chiar daca ar detine banii necesari unui avans impus de lege, clientii prefera Programul Prima Casa
50,8% din respondentii unui chestionar al portalului Wall-Street.ro spun ca ar alege un credit Prima Casa chiar daca ar dispune de avansul necesar pentru a accesa un credit ipotecar standard, fiind produsul de finantare in care au cea mai mare incredere.
O alta cifra elocventa pentru nivelul sistemului bancar sta in numarul clientilor gata sa-si mute “bancherul” din an in an: 85,5% din respondenti spun ca si-ar muta salariul la alta banca pentru o dobanda mai mica si doar 14,5% spun ca nu ar face asta.
Romanii vor Prima Casa, dar nu stiu ce tip de dobanda detin bancile in acest program
Studiul mai arata o lipsa acuta de cunostinte financiare. Clientii care mai sus au declarat ca prefera imprumuturile Prima Casa, au declarat si ca prefera dobanzile fixe! Daca ar „corela” dorintele si cerintele lor, ar sti ca dobanzile disponibile la absolut toate bancile partenere programului Prima Casa sunt variabile!
69,4% din clientii ar alege o dobanda fixa in cazul unui credit pentru locuinta.
Cand spui Prima Casa, spui credit in LEI
39,7% din respondenti spun ca ar alege un credit ipotecar standard in lei si sub 10% ar alege un credit standard in euro.
In ceea ce priveste sumele pe care respondentii se gandesc sa le imprumute de la banca, cei mai multi, 39,7% spun ca ar dori sa acceseze echivalentul a circa 60.000 euro. 27% vor sa acceseze echivalentul a 40.000 euro, 23,8% vor circa 30.000 euro de la banci si sub 10% se gandesc la un imprumut de circa 100.000 euro.
51,6% din respondeti cred ca dobanzile bancare au ajuns la un minim si nu vor mai scadea, in timp ce 18,8% se asteapta sa creasca, potrivit Wall-Street.ro