Proiectul de lege “ Darea in Plata ” avizat de Comisia de Buget aduce in spatiul public controverse profunde privind oportunitatea unei asemenea prevederi in Romania, mai ales in conditiile aplicarii retroactive asupra tuturor creditelor ipotecare acordate de-a lungul timpului pe piata locala. Bancherii comerciali si specialistii Bancii Nationale a Romaniei au sesizat pericolul aprobarii in Parlament a formei actuale a acestui proiect de lege, fiind in masura deja sa furnizeze potentialul impact pe care il va avea asupra intermedierii financiare si, implicit, asupra industriei bancare.
Cel mai bine a sintetizat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, care a declarat, in cadrul seminarului EU-COFILE (European Union Finance & Banking Lectures Project) organizat de Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank la Centrul de pregatire al BNR din Sinaia, ca ” Darea in plata ” va genera pierderi imense in sistemul bancar. ”Va fi practic un dezastru”, a tinut sa sublinieze oficialul Bancii Centrale.
La randul sau, seful directiei de stabilitate din cadrul BNR, Eugen Radulescu a avansat o cifra exacta pentru a arata dimensiunea dezastrului. Astfel, potrivit unei simulari a Bancii Nationale a Romaniei, legea care permite clientilor bancilor cu credite ipotecare sa scape de toate datoriile daca predau casa institutiei finantatoare, va produce pierderi importante bancilor locale, evaluate la aproximativ 2-4 miliarde lei.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a mentionat faptul ca pana la urma orice lege se poate adopta cu consecinte asupra sistemului, insa trebuie analizat intotdeauna si impactul pe care-l poate avea asupra consumatorilor. ”Romanii trebuie sa stie ca, in acest caz, Darea in plata va avea consecinte asupra persoanelor care doresc in viitorul apropiat sa acceseze un credit ipotecar. Cu siguranta, aceste persoane vor trebui, spre exemplu, sa aduca un avans de 50% la un imprumut pentru casa, pentru ca bancile nu vor mai fi atat de deschise spre finantare prin asumarea acestor riscuri suplimentare”, a precizat Bogdan Olteanu.
Opinia exprimata de viceguvernatorul BNR a fost completata de Sergiu Oprescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, care a subliniat ca imprumuturile de profil ar putea fi mai scumpe in cazul in care proiectul de lege ”Darea in plata” va fi aprobat de Parlament.
Bancherii au vorbit si despre riscul ca unele banci sa nu mai fie interesate sa acorde credite ipotecare, in conditiile in care exista posibilitatea ca imprumutatii sa scape de datorie in orice moment, predand finantatorului casa. ”Daca ati fi in locul bancherului, ati mai fi dispus sa dati bani cu imprumut in aceste conditii?”, se intreaba retoric bancherii. Mai mult, ”Cum ar fi daca deponentul care vine la banca sa-si ceara banii ar primi inapoi caramizi si/sau tigle in schimbul depozitelor constituite?”. O intrebare cu un singur raspuns: ”Ar fi un dezastru!”.
Piata creditelor ipotecare acordate de bancile din Romania numara in prezent aproximativ 250.000-260.000 de case finantate, cu o valoare totala de circa 11 miliarde de euro.
Poza a fost furnizata de organizatorii seminarului EU-COFILE.