Parteneriatul de succes dintre IFC – divizie a Grupului Bancii Mondiale si Banca Transilvania a fost extins prin majorarea finantarii puse la dispozitia micilor importatori si exportatori romani. Prin intermediul propriului Program Global de Finantare a Comertului, IFC pune la dispozitia Banca Transilvania o linie de credit pentru finantarea comertului, in valoare de 15 milioane de dolari, permitând astfel bancii sa ofere microintreprinderilor si IMM-urilor fonduri suplimentare pentru finantarea tranzactiilor lor comerciale internationale.
Programul vine in sprijinul comertului pe pietele emergente, oferind garantii partiale sau totale pentru tranzactii comerciale individuale, sustinute de ratingul IFC, triplu A. De la demararea sa in anul 2005, prin acest program s-au emis peste 12.000 de garantii, insumând 19 miliarde de dolari. IMM-urile din tarile in curs de dezvoltare au beneficiat de peste 80% din garantiile emise.
“IFC este actionar important al Bancii Transilvania, precum si un sustinator puternic al strategiei noastre de business” declara Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania. „Impreuna cu IFC, prin acest program sustinem societatile autohtone si spiritul antreprenorial românesc”.
Georgina Baker, Directorul IFC pentru Global Trade and Supply Chain Solutions, afirma: “Prin Programul Global de Finantare a Comertului, IFC poate canaliza fonduri spre intreprinderile mici care cauta sa intre pe piete noi si sa-si creasca activitatea comerciala. Acest sprijin suplimentar va deschide noi oportunitati comerciale internationale pentru intreprinderile autohtone si va stimula dezvoltarea economica in România”. IFC detine 3,54% din actiunile Bancii Transilvania, din 2009, când a convertit in capital o obligatiune convertibila subordonata de 20 de milioane de dolari. Anterior, IFC a acordat bancii patru credite senioare si un credit subordonat. in anul financiar 2012, IFC a oferit 2,9 miliarde de dolari sub forma de garantii pentru activitatile comerciale din tari mai putin dezvoltate, majoritatea adresându-se IMM-urilor. Programul cuprinde peste 260 de banci partenere din peste 90 de piete emergente.