Banca Transilvania, cel mai mare susţinător al agriculturii româneşti, vine cu simplificări în acordarea creditelor APIA prin primirea online a adeverinţelor APIA şi simplificarea fluxului de aprobare.
Banca Transilvania şi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au semnat convenţia pentru finanţarea subvenţiilor agricole pentru continuarea parteneriatului şi în acest an. În cadrul programului, banca acordă finanţări în avans agricultorilor beneficiari ai subvenţiilor pe suprafaţă (SAPS 2020) şi beneficiarilor Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor.
Persoanele care au nevoie de finanţare pentru agricultură şi beneficiază de subvenţii APIA se pot orienta, pentru a continua activitatea, către creditul APIA, până la primirea subvenţiei. Banca Transilvania acordă finanţare de până la 85% din suma menţionată în adeverinţa eliberată de APIA. Dacă o persoană trebuie să primească de la APIA subvenţii de 22.000 de lei, valoarea maximă a împrumutului este 18.700 de lei, dobânda anuală efectivă este de 4,88%, iar suma totală care trebuie plătită este de 19.752 de lei.
Miza BT pe agricultură
“În ciuda provocărilor momentului, agricultura are o oportunitate istorică. Agricultura hrăneşte România şi, în acelaşti timp, este o şansă pentru repornirea economiei, pentru creşterea României. Suntem atenţi la tot ce se întâmplă atât în ceea ce priveşte clienţii de profil care au aplicat pentru finanţare în programul IMM Invest ca oportunitate de dezvoltare şi consolidare, cât şi la efectele puternice ale secetei în anumite zone din ţară”. – declară Sorin Ignat, Director Agribusiness, Banca Transilvania.
Miza Băncii Transilvania pe agricultura din România este repoziţionarea prin următoarele patru aspecte:
- încurajarea trendului generat de pandemie, de orientare a oamenilor spre produsele româneşti;
- creşterea sinergiei dintre producători locali, comercianţi şi clienţi;
diminuarea dependenței României de importurile de alimente; - susţinerea agricultorilor întreprinzători aşa încât să fie tot mai mult în zona de monitorizare a tehnologiei, iar utilajele şi maşinile să fie cele care lucrează.
Ce pregăteşte BT pe online banking pentru agribusiness în perioada următoare:
- Opţiunea de a aplica online pentru creditul APIA;
- Asistentul virtual (chatbotul) Raul de la BT va răspunde inclusiv la subiecte despre creditele APIA;
- Finanţare adeverinţelor APIA prin factoring.
Banca Transilvania a acordat anul trecut aproape 4.500 de credite, în valoare de 2 miliarde lei şi a ajuns la 31.000 de clienţi agribusiness.
Cifrele BT arată interesul crescut al clienților pentru creditele de capital de lucru (+39% număr de credite noi şi 5% ca valoare) şi creditele APIA (22% ca număr de credite noi şi 65% ca valoare). 2019 a însemnat pentru bancă înclusiv poziţia best in class privind scontarea adeverinţelor APIA, cu peste 2.500 de împrumuturi pentru persoanele juridice, în valoare de peste 440 de milioane de lei.