Astăzi la Palatul Victoria reprezentanții Asociației Române a Băncilor s-au întîlnit cu membri din Guvern, inclusiv cu premierul Nicolae-Ionel Ciucă. La întâlnire au mai participat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. Aceștia au evidențiat evoluția bună a sistemului bancar, care se bucură de stabilitate și lichiditate peste media europeană, potrivit unui comunicat de presă.
Premierul a prezentat oportunitățile generate de fluxurile financiare importante, în contextul în care România beneficiază în următorii șase ani de aproape 80 de miliarde de euro – fonduri europene din Cadrul Financiar Multi-anual și PNRR. O atenție specială a fost acordată unor domenii-cheie pentru dezvoltarea țării noastre, precum energie, agricultură, IT&C.
Nicolae Ciucă: Pentru a reuși acest lucru, avem nevoie de instrumente financiar-bancare capabile să vină în completarea fondurilor europene
“Antreprenorii români, fermierii, industria alimentară și sistemul energetic au nevoie de finanțare pentru a se putea dezvolta. Competitivitatea economiei românești depinde de creșterea performanței și eficienței tehnologiilor folosite, inclusiv pentru exploatarea materiilor prime de care noi dispunem.
Pentru a reuși acest lucru, avem nevoie de instrumente financiar-bancare capabile să vină în completarea fondurilor europene pentru cei care vor să investească. Astfel consolidăm creșterea economică înregistrată anul trecut și generăm linii noi de dezvoltare economică, pentru ca mediul de afaceri să prospere și să poată profita de piața unică europeană, pe care nu poate pătrunde fără capital și tehnologii performante”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Potrivit sursei, reprezentanții ARB au confirmat disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea mediului antreprenorial și de a facilita accesul la produsele și serviciile bancare tuturor cetățenilor, extinzând nivelul digitalizării și derulând noi campanii de educare financiar-bancară.