Nicio banca nu a redus si nici nu va reduce comisioanele clientilor la lei, prin SEPA, pana nu exista o masa critica, afirma Radu Gratian Ghetea, presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). ‘In acest moment nimeni nu a redus si nici nu va reduce pentru ca nu exista o masa critica. Au aderat doar 17 banci, incercam sa mai aducem si alte banci, dar atat timp cat nu este obligatoriu, este benevol, nu se va crea o masa critica, dar trebuie sa privim in viitor. Eu cred ca la orizontul anului 2014, desi nu este obligatoriu pentru Romania, iata ca ne apropiem de pasii finali, bancile vor incepe sa umble la comisioanele pe care le pun clientului avand ca baza ce ne percepe noua TransFond in operatiuni’, a spus Ghetea la seminarul Alpha Bank. Potrivit acestuia, incet, avand in vedere costurile care vin din ce in ce mai reduse cu prelucrarea, cu exploatarea sistemului, vor impinge bancile spre a revizui comisioanele. ‘Daca unele banci reduc comisioanele, vor veni si celelalte, pentru ca asa este regula in piata. Nu poti sa stai mult in zona de comisioane mari. Bancile vor trebui sa ia masuri rapide’, a afirmat oficialul ARB.
Ce este SEPA
SEPA sau Single European Payments Area este zona in care cetatenii, companiile, precum si agentii economici vor putea sa initieze si sa incaseze plati in euro, in spatiul economic european, precum si Elvetia si Monaco, in interiorul sau exteriorul granitelor nationale, in aceleasi conditii si insotite de aceleasi drepturi si obligatii. Noul sistem permite procesarea ordinelor de plata, in moneda nationala, in format SEPA, pentru bancile ce au aderat la aceasta schema de plati.
SEPA va trebui obligatoriu implementat de bancile din zona euro de la 1 februarie 2014, iar de bancile din tarile non-euro de la 1 octombrie 2016.