In trei ani de criza, numarul angajatilor din sistemul bancar romanesc s-a diminuat vizibil si va continua sa scada, anunta oficialii institutiilor de credit. Daca zilele trecute suse din piata vehiculau o cifra de 10% reduceri de personal la BCR, seful Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, explica reducerea costurilor prin restructurarea personalului. In opinia sa, procesul care s-a derulat pana in prezent este insuficient, ba mai mult, este abia la inceput.
Restructurarea bancilor prin inchideri de sucursale si disponibilizare de personal este un proces aflat la inceput si care va continua in 2013 intr-un ritm cel putin similar celui din acest an, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea. „Cred ca abia a inceput restructurarea. Sa nu uitam ca sistemul bancar, daca ne uitam la total, este neprofitabil sau are un profit foarte subtire. Ca atare trebuie gasite solutii de eficientizare, produse si servicii noi, oferte tot mai insistente pentru produsele care nu reclama implicarea functionarului de ghiseu (…) Reducerea de personal va continua (…) Am vazut anul acesta ca banci mari au redus numarul de personal, banci mici au inchis unitati, banci mari au inchis unitati”, a spus Radu Gratian Ghetea la un seminar organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.
Cu ce va fi inlocuit omul de la ghiseu?
Reducerile de personal vor duce evident la modificarea tipurilor de operatiuni derulate. Se observa deja ca unele banci merg tot mai mult spre utilizarea canalelor alternative (gen internet sau phone banking) si roboti electronici pentru plati. Nu va dura mult pana cand bancile din Romania vor realiza cea mai mare parte a comunicarii cu clientii prin canale electronice, dupa modelul ING Bank si mai nou BCR. Vom avea mai multi roboti si mai putini angajati. Eficienta si tehnologie de ultima generatie. In sucursalele bancare vor munci mai putini angajati, maxim 2.
Tentinda este confirmata si de bancheri. „Bancile vor accelera procesul de reducere a costurilor, iar modelul de business trebuie orientat tot mai clar catre canalele alternative (mobile si internet banking), afirma nu demult, Sorin Mititelu, director executiv in cadrul BCR
Seful ARB a aratat ca nu detine date la zi privind reducerile de personal din sistem sau a numarului de sucursale inchise, dar a aratat ca procesul abia a inceput, iar in 2013 ritmul va fi cel putin egal cu ceea ce s-a restructurat in acest an, daca nu mult mai agresiv.
„Daca vorbim de numarul de unitati, eu cred ca vom continua sa fie reduse, pentru ca nu se mai justifica mentinerea unora dintre ele, in special cele destinarte deservirii persoanelor fizice care doreau credite (…) Nu inseamna ca peste 2-3 ani, cand va aparea cerere de credite, nu vom putea asista la o inversare a procesului”, a explicat Ghetea, citat de Mediafax.
El a explicat ca in cazul CEC Bank, institutia de credit pe care o conduce in calitate de presedinte, restructurarea a fost un proces foarte lung, care nu a tinut neaparat de criza, inceput acum 4-5 ani, perioada in care reteaua bancii a coborat de la 1.415 unitati la aproximativ 1.150.