Băncile vor menţine constante standardele de creditare în trimestrul II din acest an atât în cazul creditelor imobiliare, cât și în cazul creditelor de consum pentru populaţie, se arată în sondajul din luna aprilie privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei, realizat de Banca Naţională a României.
După înăspririle din anul 2020, determinate de șocul provocat de pandemia COVID-19, instituțiile de credit au menținut relativ constante standardele de creditare în primul trimestru al anului 2021, atât pe palierul companiilor nefinanciare, cât și în cazul împrumuturilor destinate populației. Potrivit sondajului trimestrial realizat de BNR, așteptările pentru perioada următoare (T2 2021) sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor acordate populației, atât imobiliare, cât și de consum, precum și pe segmentul companiilor nefinanciare, indiferent de dimensiunea acestora.
Potrivit răspunsurilor oferite de băncile autohtone, se conturează semnale pentru revenirea și impulsionarea creditării, cererea de împrumuturi menținându-se constantă sau chiar reintrând pe un trend ascendent în cazul populației. Majoritatea instituțiilor de credit au raportat o evoluție constantă a cererii de credite destinate companiilor la nivel agregat, estimările pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021 fiind de păstrare nemodificată sau de creștere moderată a acesteia.
Împrumuturile pentru populației, pe un trend ascendent
Standardele de creditare nu au înregistrat modificări importante în primul trimestru al anului 2021, instituțiile de credit raportând în unanimitate menținerea constantă a condițiilor de creditare în cazul împrumuturilor destinate achiziției de locuințe și terenuri. În ceea ce privește împrumuturile de consum, majoritatea băncilor respondente (81 la sută) consideră că standardele de creditare au rămas nemodificate, în timp ce circa 19 la sută dintre acestea au semnalat relaxarea într-o anumită măsură a condițiilor asociate acestei categorii.
Potrivit sondajului BNR, așteptările pentru perioada următoare (T2 2021) sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor imobiliare (79 la sută dintre bănci), în timp ce 21 la sută dintre instituțiile de credit respondente mizează pe relaxarea într-o anumită măsură a acestora.
O pondere importantă a băncilor autohtone consideră ca standardele de creditare se vor menține relativ constante în T2 2021 și în cazul împrumuturilor de consum (circa 66 la sută pentru total credit de consum, 86 la sută în cazul creditelor de consum cu ipotecă și 66 la sută pentru cardurile de credit și creditele de consum fără garanție ipotecară), restul instituțiilor de credit previzionând relaxarea moderată a condițiilor de creditare (Grafic 2.1)
După mult timp, în acest an am asistat la o „concurență” în piața bancară. Multe bănci au lansat sau relansat împrumuturi cu dobânzi și mai mici, având în vedere că suntem în cel mai bun moment cu dobânzi minime istorice. La acestea s-au adaugat pachete promoționale cu carduri, mobile banking sau credite 100% online cu numeroase avantaje care au dus la o adevărată întrecere pentru clienți noi între institutiile de credit. Iar acest lucru a fost perceptut în România unde creditarea ipotecară, din primul trimestru, a depășit cu mult așteptările ( ex. creditele noi ipotecare au trecut, doar in februarie, de 1,3 mld. lei) , dar trendul se regăseste în toată zona euro.
Băncile din zona euro au raportat o ușoară relaxare netă a standardelor de creditare aferente împrumuturilor imobiliare (-2 la sută procent net), în timp ce în cazul creditelor de consum acestea au indicat continuarea înăspririi condițiilor de creditare în primul trimestru al anului 2021 (5 la sută procent net). „Principalul factor care a stat la baza relaxării creditării imobiliare a fost presiunea concurenței dintre creditori, în timp ce percepția legată de bonitatea debitorilor și toleranța la risc a băncilor au continuat să imprime o creștere a restrictivității.
Cum prețurile din piața imobiliară vor rămâne constante, cererea pentru credite imobiliare se va păstra
Instituțiile de credit au apreciat, într-o proporție covârșitoare (95,5 la sută), evoluţia preţului mediu pe metru pătrat al unei locuinţe în ultimele trei luni ca fiind constantă, restul de 4,5 la sută dintre bănci considerând că prețurile proprietăților rezidențiale au crescut într-o anumită măsură. Pentru trimestrul următor, așteptările sunt preponderent de păstrare nemodificată a prețurilor locuințelor (94 la sută).
Peste jumătate dintre instituțiile de credit respondente au semnalat creșterea moderată (36 la sută) sau substanțială (15 la sută) a cererii de împrumuturi destinate achiziției de locuințe și terenuri în T1 2021. Aproximativ 40 la sută consideră că aceasta a fost relativ constantă comparativ cu trimestrul precedent, iar 8 la sută dintre băncile autohtone au raportat scăderea moderată a solicitărilor de credite imobiliare.
Pentru T2 2021, cele mai multe instituții de credit (56 la sută) mizează pe creșterea moderată a cererii pentru creditele imobiliare, iar restul de 44 la sută previzionează menținerea constantă a acesteia (Grafic 2.9)
Concurența între bănci a dus la creșterea creditării. Și cerererile pentru creditele de consum sunt în trend
Potrivit datelr, instituțiile de credit au raportat într-o proporție semnificativă (89 la sută) creșterea moderată a cererii de credite de consum la nivel agregat și pe segmentul creditelor de consum negarantate cu ipoteci, în timp ce în cazul creditelor de consum cu garanție ipotecară 86 la sută dintre bănci au indicat o evoluție constantă a cererii.
În ceea ce privește cardurile de credit, evoluția a fost mixtă, peste jumătate dintre instituțiile de credit semnalând majorarea moderată a cererii, în timp ce restul instituțiilor au raportat fie scăderea (20 la sută), fie menținerea relativ constantă (22 la sută). Pentru cel de-al doilea trimestru al anului curent, băncile previzionează în procent de 75 la sută păstrarea nemodificată a cererii pentru credite de consum, iar un sfert dintre instituțiile respondente mizează pe un avans moderat al acesteia.
Sondajul BNR a fost efectuat în luna aprilie și are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor și populaţiei. Aceste instituții dețin aproximativ 80 la sută din creditarea acestor sectoare.