Valoarea depozitelor constituite în bănci de populație și firme a crescut cu 9,5%, față de 2015, arată datele BNR. Piața înregistrază un paradox: sondajele arată o scădere a încrederii populatiei în sistemul bancar, însă clienții continuă să-și depună banii in bănci. Increderea în bancheri e scazută, însă entitațile financiare oferă stabilitate, chiar dacă dobânzile sunt tot mai mici.
In prezent, România numară 10 milioane de depozite bancare. Banii deponenților înseamnă 150 de miliarde de lei – depozitele persoanelor fizice – și alte 100 de milioane lei, banii companiilor.
Datele BNR arată ca depozitele în lei ale gospodăriilor populației au urcat cu 6,4% (9,3% în termeni reali), față de anul trecut. Si depozitele in euro sunt in crestere – plus 5,2%. Este cel mai avansat ritm de crestere. Un ritm asemanator s-a mai inregistrat la finalul anului 2013.
”Depozitele în valută ale rezidenților gospodării ale populației și persoane juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au majorat cu 1,8%, până la nivelul de 83.919,7 milioane lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 3,2%, până la 18.777,4 milioane euro). Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenților exprimate în lei au crescut cu 7,5% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților s-au majorat cu 6,7%); depozitele în valută ale gospodăriilor populației exprimate în lei au crescut cu 5,9% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 5,2%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) exprimate în lei au crescut cu 10,6 (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților persoane juridice s-au majorat cu 9,8%)”, se arată în comunicatul BNR.