Financial Stability Board (FSB) – organismul care consiliază statele G20 cu privire la reforma sectorului bancar și supervizează reglementarea sistemului financiar global – a reactualizat luni lista celor 30 de bănci de importanță sistemică pe plan global, care vor trebui să îndeplinească cerințe de capital mai stricte, transmite Reuters.
Citi și JPMorgan, în fruntea listei băncilor de importanță sistemică realizată de G20
Statele din G20 au convenit după criza financiară din 2007-2009 că cele mai mari și complexe bănci, al căror colaps poate provoca haos pe piețele financiare, ar trebui să dețină capital suplimentar, în funcție de riscul pe care îl implică
FSB a apreciat că reglementările mai stricte pentru aceste bănci vor reduce posibilitatea prăbușirii lor și vor limita efectele negative în eventualitatea falimentului.
Cele mai importante bănci de importanță sistemică — care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 2,5% mai ridicat decât cel solicitat altor instituții financiare — sunt Citi și JPMorgan din SUA. JPMorgan a înlocuit HSBC, cea mai mare bancă din Europa, care acum este în categoria instituțiilor financiare care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 2% mai ridicat, alături de Bank of America, BNP Paribas și Deutsche Bank.
De asemenea, în categoria băncilor cu un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 1,5% mai ridicat se află: Barclays, Credit Suisse, Goldman Sachs, ICBC (China), Mitsubishi UFJ și Wells fargo.
Ultima categorie este cea a instituțiilor financiare care trebuie să dețină un indice minim de adecvare a capitalului Tier 1 cu 1% mai ridicat: Agricultural Bank of China, Bank of China, Bank of new York Mellon, China Construction Bank, Group BPCE, Group Credit Agricole, ING Bank, Mizuho FG, Morgan stanley, Nordea, RBS, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, State Street, Sumitomo Mitsui FG, UBS, UniCredit Group.
Din ianuarie 2019, marile bănci vor trebui să dețină un capital tampon, alcătuit din obligațiuni sau alte instrumente financiare, de cel puțin 16 — 20% din activele lor riscante, cum ar fi împrumuturile. Aceste obligațiuni vor fi convertite în acțiuni pentru a ajuta o bancă ce se confruntă cu probleme financiare.
O parte din capitalul tampon trebuie să fie deținut de subsidiarele marilor bănci, pentru a reasigura autoritățile naționale de reglementare.
Printre cele 30 de instituții de creditare considerate de importanță sistemică se află și bănci care au o prezență importantă în piața din România: Societe Generale, Credit Agricole, UniCredit sau ING Bank.
Si România deține o listă a băncilor de importanță sistemică. Iată care sunt băncile sistemice din 2015
BNR a făcut publică lista băncilor de importanță sistemică din România. Banca Centrală a identificat in 2015 10 bănci de importanță sistemică: BCR, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank si Bancpost.
Băncile pe care BNR le va salva cu orice pret, in caz de criză, detin 72% din activele sistemului bancar (date valabile in 2015).
Citeste si
BNR a identificat 10 banci de importanta sistemica nationala. Iata lista bancilor sistemice la nivel national si mondial