Băncile din România au înăsprit standardele de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor românești și pentru creditele de consum acordate populației în ultimul trimestru al anului 2022, conform celui mai recent Sondaj BNR. O ușoară relaxare a standardelor de creditare a fost indicată, însă, în cazul împrumuturilor destinate achiziției de locuințe și terenuri oferite sectorului populației.
În ceea ce privește cererea de credite, băncile au indicat o evoluție mixtă. Astfel, în cazul populației, cererea pentru creditele imobiliare și de consum a fost mai scăzută, în timp ce la nivelul companiilor nefinanciare, aceasta a înregistrat o majorare moderată. Pentru primul trimestru al anului 2023, peste jumătate din instituțiile de credit anticipează menținerea aproximativ constantă a cererii pentru toate categoriile de credite de consum acordate populației.
Creditarea companiilor nefinanciare
Potrivit datelor stranse de la bănci, factorii care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare autohtone în ultimul trimestru din 2022 sunt: situația actuală sau așteptată a capitalului băncii, deciziile de politică monetară și prudențială ale BNR, așteptările privind situația economică generală, riscul asociat industriei în care activează compania
Similar sondajelor anterioare, toate băncile respondente au indicat că riscul de credit pentru corporații a rămas nemodificat și în T4 2022, în timp ce o proporție de 24 la sută dintre acestea au apreciat că riscul de credit asociat creditării IMM a înregistrat o creștere moderată. Din punct de vedere al categoriilor de IMM, 37 la sută dintre bănci au considerat că microîntreprinderile au devenit mai riscante în T4 2022 (în creștere față de 32 la sută în T3 2022), aceasta fiind considerată cea mai riscantă categorie de către sectorul bancar. În plus, 36 la sută dintre instituțiile de credit consideră că întreprinderile mici au devenit mai riscante în T4 2022 (în scădere față de 44 la sută în T2 2022) și 8 la sută dintre acestea consideră că întreprinderile mijlocii auconsemnat o deteriorare a riscului de credit.
Riscurile pe sectoare
Din perspectivă sectorială, băncile consideră că riscul de credit a continuat să crească în T4 2022 față de trimestrul anterior pentru 6 dintre cele 10 sectoare avute în vedere (peste 15 la sută procent net). Sectorul energetic, care se confruntă, în continuare, cu unele incertitudini și evoluții nefavorabile, rămâne considerat cel mai riscant sector economic de către instituțiile de credit (77 la sută procent net, constant față de trimestrul anterior), pentru al șaselea trimestru consecutiv.
Alte sectoare vulnerabile sunt industria (57 la sută procent net, în ușoară scădere față de 61 la sută procent net în T3 2022), construcțiile (43 la sută procent net, consemnând o creștere de 13 puncte procentuale față de trimestrul anterior), tranzacțiile imobiliare (33 la sută procent net), comerțul (31 la sută procent net) și agricultură (27 la sută procent net, în scădere față de 39 la sută în T3 2022). În același timp, riscul de credit s-a menținut aproximativ constant pentru sectoarele transport, turism, intermediere financiară și alte servicii.
Creditarea populației
În finalul anului 2022, băncile autohtone au relaxat ușor standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri acordate populației, însă standardele de creditare pentru creditele de consum au fost înăsprite. Peste 95 la sută din respondenți consideră că perspectivele pentru T1 2023 sunt de menținere a standardelor de creditare pentru ambele tipuri de împrumuturi oferite sectorului populației.
De ce au relaxat băncile standardele de creditare pe zona creditelor ipotecare
Potrivit datelor BNR, relaxarea standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare în T4 2022 a fost determinată de situația actuală sau așteptată a capitalului băncii, de modificarea concurenței din sectorul bancar, situația economică generală, dar și așteptările privind piața imobiliară.
Apropae 50% dintre bănci consideră că, pe final de an, prețul pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant, 31 la sută că prețul a crescut într-o anumită măsură, iar 19,4 la sută susțin că acesta a scăzut. Pentru următorul trimestru, majoritatea instituțiilor respondente se așteaptă ca prețul să rămână relativ nemodificat, doar 14,9 la sută anticipând o scădere.
De ce au înăsprint băncile standardele creditelor de consum
Potrivit datelor, înăsprirea standardelor de creditare pentru creditele de consum a fost influențată de riscul asociat bonității clienților (26,6 la sută procent net), de deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR și de așteptările privind situația financiară a populației (7,5 la sută procent net pentru fiecare din cei doi factori). În sensul relaxării au contribuit modificarea concurenței din sectorul bancar și situația capitalului băncii (-13,9 la sută și, respectiv, -9,9 la sută procent net).
Trimestrul 4 2022 a fost marcat de o cerere pentru credite de consum moderat mai scăzută, conform a 77,8 la sută din instituțiile respondente. Pentru creditele de consum cu ipotecă, 92,4 la sută dintre bănci consideră că cererea s-a păstrat constantă.
Cardurile de credit au consemnat o cerere nemodificată conform a 55,3 la sută dintre respondenți, 37,2 la sută remarcând o cerere moderat mai mare. Aproape toate instituțiile respondente au înregistrat o cerere mai scăzută pentru creditele de consum negarantate (93,7 la sută).
Pentru primul trimestru din 2023, peste jumătate din instituțiile de credit anticipează menținerea aproximativ constantă a cererii pentru toate categoriile de credite de consum pentru populație.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie. Are la bază un chestionar (publicat în cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80 la sută din creditarea acestor sectoare.