195.905 de români și-au cumpărat locuințe prin programul Prima Casă, din 2009 până la finalul lunii iulie a acestui an, valoarea totală a garanțiilor acordate de stat cumulând 16,7 miliarde de lei. Ministerul de Finanțe a propus a doua suplimentare cu 500 milioane de lei a plafonului pentru Prima Casă, ceea ce înseamnă că alți 4.500 de români se vor adăuga pe lista Programului.
Suplimentarea este bine venită în contextul în care accesul la creditarea standard este mult îngreunat iar banii din program au fost de mult epuizați. Multe bănci au deja anunțuri cu litere mari prin care își informează clienții că „nu dețin fonduri”.
Piraeus Bank este una dintre bancile care a renunțat la prezentarea produsului pe site. Apoi, pentru a nu dezinforma, a reintrodus produsul dar își anunță clientii că nu deține fonduri.
„Piraeus Bank nu are în plan să renunțe la acest program, ci doar este în așteptarea alocării fondurilor necesare pentru derularea acestuia”, au comunicat reprezentanți ai băncii.
Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank au renunțat la prezentarea produsului „Prima Casă” pe site. Cele două bănci dețin numai produsele standard destinate creditării ipotecare.
De ce nu dispare Prima Casă
Programul „Prima Casă” era mult discutat la Guvern și la Banca Națională a României, oprirea acestuia era iminenta (dobanzi mici, exacerbarea consumului, piața imobiliară plafonată).
Toate planurile au fost schimbate după analiza pieței bancare ce avea de înfruntat legea dării în plată. Actul normativ nu a blocat programul, asa cum se credea inițial. Însă a schimbat comportamentele din piață: băncile au majorat avansul pentru creditele ipotecare standard. Interesul pentru creditele Prima Casă, cu avans de 5%, a crescut brusc, substanțial, a generat o adevarată luptă între potențialii clienți pentru finanțare, iar banii s-au epuizat rapid.
În prezent, nici băncile, nici clienții nu sunt interesați de dispariția programului. Acesta este, in acest moment, singurul mod de a accesa/acorda un credit ipotecar.
Aceste demersuri au fost confirmate de bancheri
”E foarte probabil ca programul Prima Casă să fi disparut, din cauza că în mod natural dispărea. Condițiile de pe piața bancară erau din ce în ce mai aproape de condițiile din Prima Casă, uneori chiar unele bănci ajunseseră la condiții mai avantajoase decât cele din Prima Casă și lucrurile mergeau către o dispariție a nevoii de acest sprijin care, evident, este într-un fel ușor neconcurențial”, a declarat sâmbătă șeful Direcției de Stabilitate Financiara din BNR, Eugen Rădulescu, prezent la un seminar.
Dana Demetrian, BCR, prezentă la seminarul de la Sinaia: „Anul trecut se punea problema ca în 2016 să mergem pe produse bancare standard, iar Programul Prima Casă să fie excepţional sau eliminat”
Unde poate duce un program cu dobânzi mici: când vor crește dobânzile, vor crește și restanțele
„Piața imobiliară se bazează acum 90% pe garanții de stat, prin Prima Casă. Nu e ok. Ca și creditele în franci elvețieni, Prima Casă îți dă iluzia unei puteri de cumpărare. Dar dobânzile pot crește, poate apărea somaj la un moment dat și atunci fie se transfera totul la buget și cresc taxele, fie se va discuta de darea în plată la Prima Casa“ a spus Florin Cîţu, analist economic, la ZF Live.
BNR dă înapoi și nu întrevede pericolele…
„In momentul de faţă nu avem niciun scenariu ca dobanzile ar lua-o din loc la Prima Casă. Desigur, nu putem exclude total ca acest lucru nu s-ar putea întampla, pentru că nu ai cum să prevezi viitorul. Insă haideti să nu aplicăm politica drobului de sare”, a mai spus șeful Direcției de Stabilitate Financiara din BNR, Eugen Rădulescu.
Gabriela DINU