Bancile au primit 4100 de notificari de dare in plata, a anuntat Eugen Radulescu, BNR. „Ultimele informatii pe care le avem noi erau undeva pe la 4.100 de cereri pentru darea in plata. Dintre acestea au fost cateva sute, nu foarte multe, care au reprezentat condiţii sociale.
Am avut destul de multe cazuri, cateva sute de cazuri, cu doua sau mai multe credite. Numarul maxim de credite pentru care s-a solicitat darea in plata este de opt. Este vorba in mod evident de decizii de investitii, care au intrat bine mersi pe usa din dos intr-o lege care spunea ca vrea sa ii apere pe cei cu probleme sociale,” a declarat Radulescu, potrivit
Digi 24.
In doua luni, 200 de notificari de dare in plata. Lunar, 100 de debitori, arunca cheile pe masa bancilor.
Datele valabile pana in 20 iulie, anuntau 3.907 de notificari, 404 debitori au renuntat la doua sau chiar mai multe contracte de credit, bancile contestand peste 67% din dosare, potrivit BNR.
Initiatorii legii au vehiculat cifre „astronomice”: 800.000 de clienti afectati ce nu-si mai puteau achita ratele. La patru luni de la adoptarea legii, doar 4100 de clienti au notificat banca ca vor sa apeleze la darea in plata.
Mugur Isarescu – Jumatate dintre cei care au cerut darea in plata nu aveau datorii
Datele BNR, pana in prezent, arata ca exista cateva mii de cazuri de notificari privind darea in plata, din care aproape jumatate au fost depuse de debitori care nu aveau restante la plata, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu la inceputul lunii iulie.
„Aproape jumatate nu aveau restante de plata… dintre cei care au apelat la lege. Aprope jumatate. Si asta este o problema, spun eu, extrem de serioasa. Deci, oameni care nu aveau restante, nu aveau probleme cu rambursarea creditului… Ce am facut? Am stimulat o razgandeala. Cineva care s-a razgândit, nu mai vreau casa… Aceasta este o problema la care trebuie sa ne gandim mai mult”, spunea in iulie Guvernatorul.
Si se pare ca temerile bancherilor erau indreptatite.
Ce „scapari” detine legea: „Temerea mea este sa nu ne trezim ca avem oameni care nu platesc nimic un an de zile dupa care incep procedurile de executare silita cu bancile, mai stau inca un an fara sa plateasca după care zic luati cheile, dare in plata. Legea nu impiedica catusi de putin acest comportament antisocial”, mai spune Radulescu.