Un studiu al agentiei Fitch afirma ca bancile romanesti castiga cel mai mult din diferenta de dobanda la credite si de la depozite. Asta in timp ce creditarea merge cel mai prost din toata regiunea Europei Centrale si de Est. Studiul ne arata reticienta bancherilor care nu au dat drumul creditarii in timp ce in aproape toate celelalte tari ale regiunii creditele au repornit..
Romania are cea mai mare diferenta intre dobanzile atrase și plasate. La un moment dat, guvernatorul BNR Mugur Isarescu spunea ca Romania nu a avut produse bancare toxice, pentru ca acestea nu-și aveau locul, atata vreme cat produsul clasic, creditul, avea o marja de profit incredibila, de 10-15%.
Singurul capitol la care bancile din Romania se remarca puternic este cel al marjei de castig din dobanda, care este undeva la 6%, cu mult peste Ungaria, cu 4%, sau Polonia, cu 2%.
Ar face profituri frumusele daca nu ar fi provizionele mari
Aceasta marja a permis bancilor sa faca profituri operationale consistente, de aproape doua miliarde de euro, arata un raport publicat de agentia de rating Fitch.
Din cauza provizioanelor, insa, bancilor le-au mai ramas in conturi profituri de doar putin peste 110 de milioane de euro, un nivel extrem de redus fata de Ungaria, cu 310 de milioane de euro sau Polonia, cu peste 3,7 miliarde de euro.
Sectorul bancar din Romania arata destul de prost in comparatie cu cele din regiune
Bancile din Romania au ramas reticiente la credite, in vreme ce in aproape toate celelalte tari ale regiunii au dat drumul la bani.
Precautia bancherilor se explica in contextul in care rata creditelor restante a crescut cu patru procente, pana la 22%, iar bancile mama au continuat sa scoata bani din Romania. Rata neperformantei in Romania este cea mai mare in regiune: Bulgaria are 17% credite cu probleme, iar Polonia doar 6%. Pentru ca au o rata mare de neperformanta, bancile cheltuie si mai mult cu acoperirea riscului, adica fac provizioane.
Anul trecut, bancile de pe piata locala au facut provizioane de 7,7 miliarde de euro, un nivel record fata de Polonia, care a avut provizioane de doar doua miliarde de euro. A avut loc si o ajustare a raportului dintre credite si dobanzi, intrucat sucursalele din Romania au fost nevoite sa creasca depozitele pentru a compensa lipsa finantarii externe.