Guvernul Bolojan încă face modificări pe pachetul fiscal, apar amendamente noi, iar printre modificările regândite în ultimul moment se numără și taxa pe cifra de afaceri. Astfel, băncile mari vor plăti 4% impozit suplimentar, iar cele cu o cotă de piață sub 0,2% scapă cu 2%, începând cu data de 1 iulie 2025.
Fără dezbaterea măsurilor fiscale, doar răspunderea în Parlament
Guvernul își angajează luni răspunderea în Parlament pe primul pachet fiscal pentru reducerea deficitului. Luni, după ședința Guvernului de la ora 13.30, de la ora 15:00, Guvernul își asumă răspunderea în plenul reunit. Ședința plenului Parlamentului se desfășoară cu prezență fizică și online.
Pachetul fiscal de austeritate este adoptat astăzi, prin asumarea răspunderii, introducând ajustări chiar și în ultima rundă. Au loc ceva schimbări privind impozitele, inclusiv excepții pentru sistemul bancar. Departajarea băncilor mari de cele mici indică o reacție la protestele industriei bancare, însă măsura rămâne una semnificativă și cu impact real asupra întregului sistem financiar.
După protestul CPBR- băncile mici primesc excepții
Băncile cu o cotă de piață sub 0,2% din active scapă de creșterea propusă inițial și rămân cu impozitul de 2%. Toate celelalte bănci vor plăti impozit de 4%, aplicabil tranzitoriu din 1 iulie 2025. Modificarea a venit „din mers”, după reacția CPBR.
„Instituirea unei a treia taxe asupra sectorului bancar reprezintă o măsură disproporţionată și dezechilibrată. Efectele sale se vor resimți negativ asupra populației, mediului antreprenorial și economiei în ansamblu, prin diminuarea capacității băncilor de a finanța economia reală, afectarea competitivității sistemului bancar românesc și erodarea încrederii investitorilor în piața locală”, transmitea CPBR.
„Considerăm că această măsură induce iluzia unor beneficii bugetare pe termen scurt, dar care, în realitate, generează efecte economice și sociale nedorite, pe termen scurt, mediu și lung” era concluzia asociației profesioniale dedicată sistemului bancar.
UPDATE. Cele mai importante măsuri fiscale
Schimbări de ultim moment. Persoanele din categoriile vulnerabile – precum beneficiarii de venit de incluziune, veteranii, mamele aflate în concediu pentru creșterea copilului sau persoanele cu afecțiuni medicale – ar urma să rămână asigurate automat, fără plata contribuției la sănătate.
Totodată, subvenția acordată partidelor politice ar urma să fie redusă cu 40% în 2025, comparativ cu anul electoral 2024. Pentru evenimentele sportive se propune aplicarea unei cote reduse de TVA, iar pragul de venit de la care se calculează contribuția la sănătate (CASS) pentru pensii ar putea fi majorat la 4.000 de lei. Potrivit proiectului, această măsură ar urma să fie valabilă doar până la finalul anului 2026.
Cele mai importante măsuri prevăzute în acest pachet sunt impunerea a două cote de TVA de 11 și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări, precum și introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei.
-TVA dual: 11% și 21%, aplicabil din 1 august.
-Accize majorate: combustibili, alcool, tutun, zahăr (valabile de la 1 august 2025 și ianuarie 2026).
-CASS pentru pensii peste 3.000 lei.
-Impozite suplimentare: jocuri de noroc, dividende (de la 10% → 16% din 2026).
-Alte prevederi de ultim moment: impozit de 21% pentru proprietăți
„Prin acest pachet de măsuri se urmărește atingerea următoarelor obiective: reducerea țintei de deficit bugetar de la 9,3% și realinierea pe traiectoria de ajustare, în vederea respectării angajamentelor asumate în Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani, recâștigarea încrederii investitorilor și evitarea retrogradării din perspectiva ratingului de țară, evitarea suspendării fondurilor europene și continuarea implementării proiectelor de infrastructură și de dezvoltare, realizarea reformei fiscale în vederea evaluării pozitive de către Comisia Europeană și posibilitatea încasării banilor din Cererea de Plată numărul 4, suma reprezentând cel mai important aport la bugetul de stat, proiecția prevăzută fiind de 2.680 miliarde de euro brut, respectiv 0,7% din PIB”, se arăta într-un comunicat al Executivului.
Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ proiectului, susținând că măsurile fiscal-bugetare propuse conduc la scăderea puterii de cumpărare a tuturor cetățenilor și afectează stabilitatea sau predictibilitatea în societate, generând un impact social și economic negativ asupra întregii societăți.
Totodată, sindicatele amenință cu proteste în această săptămână.