Reprezentantii BNR vor incepe in zilele urmatoare discutii cu expertii BCE, pentru a stabili bancile locale care vor fi supravegheate direct de institutia europeana, fiind vizate in primul rand BCR, BRD si Banca Transilvania, potrivit lui Virgil Dascalescu, director in Directia Stabilitate din BNR.
„De regula, cele mai mari trei institutii de credit sunt supravegheate de BCE. Nu conteaza neaparat cota de piata, exista si alte criterii (…) Pentru ca sistemul bancar romanesc este dominat de banci cu parinti din zona euro, filialele ar putea fi considerate semnificative si supravegheate direct de Banca Centrala Europeana in cadrul cooperarii stranse (…) In 4 noiembrie 2014 a intrat in vigoare Mecanismul Unic de Supraveghere, iar pentru unele susbsidiare din zona euro BCE va face supraveghere directa (…) Aspectul va fi clarificat in urmatoarele zile impreuna cu specialistii din BCE”, a afirmat Dascalescu la seminarul EU-Cofile, organizat de Alpha Bank, BNR si ARB, citat de Mediafax.
Intrucat Romania nu face parte din zona euro, nu va putea participa direct la Uniunea Bancara, pentru statele UE care nu au adoptat euro fiind disponibila „Cooperarea Stransa”. Aceasta forma de praticipare da dreptul la un loc in Consiliului de Supraveghere, dar fara reprezentare in Consiliul Guvernatorilor.
„In cursul anului 2015 urmeaza un amplu exercitiu de evaluare a calitatii activelor urmat de un exercitiu de testare la stres, similar celui derulat in zona euro in acest an (…) Este pentru prima data cand se va desfasura un exercitiu de evaluare cuprinzatoare la nivelul institutiilor de credit din Romania”, a continuat Dascalescu. El a explicat ca pentru bancile care vor fi selectate de BCE pentru supraveghere directa se vor aplica toate regulile si standardele impuse pentru evaluarea cuprinzatoare, in timp ce pentru restul bancilor s-ar putea face evaluari mai simplificate, pentru a se limita costurile procesului.
„Bancile care nu vor fi supravegheate de BCE nu vor suporta toate rigorile si standardele impuse de BCE in privinta evaluarii care se va derula anul viitor”, a spus Dascalescu.
Exercitiul este o conditie a acceptarii Cooperarii Stranse de catre BCE.
BCE are posibilitatea sa desfasoare propria evaluare sau poate recunoaste exercitiul de evaluare derulat de un stat, cu anumite amendamente.
Criteriile de selectare pentru bancile semnificative supravegheate direct de BCE tin atat de marimea si influenta acelor institutii intr-o economie, cat si de activitatea transfrontaliera, dar acestea nu sunt singurele ratiuni.
„Ca idee, avem Banca Transilvania, o banca mare, a treia banca din sistem, care va fi supusa, probabil, exercitiului de evaluare”, a mai spus oficialul BNR.
Dascalescu a explicat ca testele de stres derulate in acest an de Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana au cuprins si cateva banci din Romania, ca parti componente ale bancilor-mama din zona euro, dar numai pe anumite module, in timp ce anul viitor cercetarea va fi mult mai in detaliu si mai riguroasa decat testele uzuale realizate de BNR.
„In 2014 au fost 12 institutii de credit din Romania care au avut banci parinte in zona euro supuse exercitiilor de evaluare cuprinzatoare. In urma exercitiului de testare la stres efectuat de Banca Nationala, putem afirma ca toate institutiile de credit, filiale ale bancilor din zona euro ar rezista cu succes unui soc descris de scenariul avers. Nivelul solvabilitatii este unul ridicat, ultima cifra la nivelul sistemului este de 17,1% in septembrie 2014”, a completat Dascalescu.
Oficialul BNR sustine ca participarea la Uniunea Bancara prin intermediul Cooperarii Stranse va aduce ca beneficii pentru sistemul bancar local reducerea costului de finantare si cresterea increderii in institutiile de credit din Romania. De asemenea, in cazul mecanismului unic de rezolutie, bancile vor avea acces la fonduri in mod nediferentiat, dar Romania nu va putea accesa fondurile din mecanismul de stabilitate.