EximBank a urcat trei pozitii, pana pe locul 58, in editia din acest an a catalogului ”Top 100 cele mai valoroase companii din Romania”, realizat de Ziarul Financiar. In editia din acest an a Topului au intrat numai noua banci, EximBank fiind pe locul 7 in ierarhia lor.
Realizatorii noteaza ca EximBank, al carei rol special de garantare si finantare a fost scos in evidenta in perioada de criza, a avut anul trecut un profit net de patru ori mai mare decat nivelul din anul precedent. ”Activele totale ale bancii cumulau 4,2 ml.d lei la jumatatea acestui an, fiind cu echivalentul a 244 mil. lei peste nivelul din decembrie 2013”, se arata in anuar.
Potrivit aceleiasi surse, EximBank se afla pe locul 19 in sistemul bancar la finalul lunii mai a acestui an, cu o cota de piata dupa active de 1%. Banca opereaza o retea de 17 unitati si ”are in plan ca pana la finalul acestui an sa opereze circa 20 de unitati, fata de 12 la sfarsitul lui 2012, in paralel fiind urmarita si optimizarea costurilor pentru retea, odata cu reducerea cheltuielilor administrative prin relocarea unor unitati”.
EximBank este o instituţie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune – finanţare, garantare si asigurare, permite bancii sa susţina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei.
Pe parcursul ultimilor doi ani, banca a parcurs un amplu proces de modernizare, concentrat pe crearea celei mai bune echipe si pe flexibilizarea fluxurilor pentru a creste viteza de reactie la solicitarile clientilor. Astfel, EximBank si-a modernizat oferta si poate oferi produse competitive si pe segmentul serviciilor complementare cum ar fi cele de trezorerie, cash management sau trade finance.
Concentrarea pe oferirea de soluţii financiare integrate pentru mediul de afaceri a determinat o dinamizare accelerata a activitatii, portofoliul de credite nete al EximBank fiind dupa primele noua luni ale acestui an cu 33% peste cel de la sfarsitul lui 2013.
Oficialii bancii estimeaza ca finalul acestui an va consemna finantari noi de aproximativ un miliard de lei. Banca inregistra la finele lunii septembrie o rata a creditelor neperformante de 1,1%, fata de 16% media sistemului bancar autohton.