Banca Comercială Română a implementat de la începutul acestei săptămâni un nou mod de funcționare la nivelul întregii rețele teritoriale, prin care clienții au acces în sucursale exclusiv în baza unei programări telefonice. Practic, accesul în agențiile BCR se face doar pe bază de programare ca măsură suplimentară pentru protejarea sănătății angajaților și a clienților săi și pentru reducerea timpilor de așteptare.
Măsura este, după cum precizează oficialii BCR, ”temporară și a fost accelerată de escaladarea, la nivel național, a ratei de cazuri de infectare cu COVID-19, precum și de apropierea sezonului rece, în contextul în care există cazuri în care se formează cozi în fața unităților bancare”. În fapt, decizia a pornit de la un proiect pilot de programări prin telefon, derulat în ultimele luni, în 12 agenții din țară, care s-a dovedit a fi unul de succes.
Pentru a explica motivele pentru care a fost pus în practică acest program curajos și inteligent, BCR a organizat o conferință de presă online, în cadrul căreia Dana Dima (Vicepreşedinte Executiv Retail şi Private Banking, Membru al Comitetului Executiv) și Marian Ignat (Director Executiv Distribuție Retail) au detaliat impactul măsurii și au furnizat câteva impresii la cald.
”Construim un trend nou pe piața de banking. Timpul de așteptare s-a redus la zero pentru clienții noștri. În cele două zile care s-au scurs de la implementarea programului, 32.000 de clienți și-au programat deja accesul în sucursale. În prima zi, jumătate dintre clienți au efectuat programarea de acasă, iar cealaltă jumătate direct din fața sucursalelor. A doua zi, deja aproape 70% dintre clienții și-au programat vizita la bancă de acasă. Acest drum pe care am pornit este apreciat de clienți”, a subliniat Dana Dima.
În opinia sa, noul program respectă clienții și dă dovadă de o civilizație de care România are nevoie. ”Vine anotimpul rece și este destul de greu să stai să aștepți la coadă pentru a intra în bancă. Recunoaștem că ne-am gândit și la acest aspect. Sunt convinsă că acest acest program realizează o structură corectă și civilizată. Modelul acesta va fi apreciat și va deveni un exemplu”, a mai punctat Vicepreședintele BCR.
La rândul său, Marian Ignat a menționat că programul pilot a fost implementat la început ”jumătate în joacă, jumătate pentru testare”. ”Un coleg ne-a spus că visează să meargă la bancă ca pe covorul roșu, să se simtă ca o vedetă și să nu mai stea la coadă. Așa ne-a venit ideea de a pune în practică o modalitate simplă de a veni la bancă, prin programare prealabilă, și să-ți rezolvi rapid problemele”, a povestit bancherul.
Oficialul BCR a mai evidențiat că măsura a fost apreciată de clienții băncii, fapt pentru care s-a decis implementarea la nivelul întregii rețele teritoriale. Cel mai important aspect este dat, în opinia sa, de faptul că aproape 50% dintre clienții care au sunat pentru programare nu aveau de fapt nevoie să ajungă în sucursală, problema lor putând fi rezolvată fără a să mai meargă la bancă.