Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, BNR a favorizat practicile ilegale ale bancilor privind creditarea in franci elvetieni din anii 2006-2007. „Regulamentele Bancii Centrale au permis bancilor sa işi elaboreze regulamente interne prin care sa diminueze riscurile aferente creditelor in franci elvetieni, comparativ cu cele in lei sau euro” afirma avocatul intr-un interviu acordat Bursa.ro
Insa avocatul merge mai departe si explica riscurile la care au fost supusi clientii, si nu este vorba doar despre riscul de a contacta un credit in franci. „In ceea ce priveşte creditul in franci elvetieni, mai exista un element, mult mai grav decât riscul valutar. Francul elvetian nu este doar o moneda caracterizata de exotism, ci şi una de refugiu. in perioadele de criza financiara, oamenii aleg sa investeasca in aur şi franci elvetieni, ceea ce face ca pretul lor sa creasca, iar bancile stiau aceste lucruri si in perioada 2006-2007.”
Un alt factor care atesta complicitatea BNR este ca, „in perioada respectiva, regulamentele Bancii Centrale permiteau bancilor sa işi elaboreze regulamente interne prin care sa diminueze riscurile aferente creditelor in franci elvetieni, comparativ cu cele in lei sau euro. Pentru a acorda credite, bancile efectueaza analize de rating, care contin doua elemente principale şi anume veniturile solicitantului şi istoricul acestuia ca debitor, pe de o parte, şi perspectivele sale pentru perioada pe care solicita creditul, pe de alta. Daca analiza de rating arata ca un solicitant de imprumut este prea mare, atunci banca fie refuza sa ii acorde creditul, fie ii ofera o suma mai mica decât cea pe care a cerut-o. Situatia pe care mi-au relatat-o zeci de persoane este ca bancile le-au spus ca nu se califica pentru un credit in valoare de 100.000 euro care sa fie acordat in lei sau euro, dar sunt eligibili pentru unul in franci elvetieni.”
„Bancile au facut afaceri foarte profitabile in urma creditarii in franci elvetieni, ai caror principali beneficiari au fost cei care le conduceau. Iar acum BNR ne spune ca, in cazul in care bancile ar elimina clauzele abuzive din contractele de credit, ar putea sa sufere deponentii, pentru ca bancile le vor imputa pierderile. Nu inteleg de ce s-ar intâmpla acest lucru. Daca statul nu ajuta bancile printr-un bail-out, de ce trebuie sa se apeleze la banii deponentilor, printr-un bail-in? De ce Banca Nationala nu imputa aceste pierderi celor care au luat deciziile care le-au provocat?
Nu ma refer la intreg sistemul bancar, nu este vorba despre subminarea acestuia, ci despre a obliga bancile care au abuzat de puterea lor economica sa plateasca pentru acest lucru,” afirma avocatul Gheorghe Piperea intr-un interviu pentru Bursa.