Programul Prima Casa a fost lansat in 2009, iar cu ajutorul sau s-au acordat circa 97.000 de credite. Aproape 100.000 de romani au casa datorita acestui program. Ce a insemnat acest program pentru economie si banci? Prima Casa a adus peste 90% din totalul vanzarilor de credite imobiliare din aceasta perioada, iar valoarea totala a imprumuturilor a depasit 3,5 mld. euro in ultimii patru ani.
Ce inseamna Prima Casa 6, exclusiv in lei?
Potrivit analistilor, noua forma de creditare doar in lei va duce la incetinirea programului, din cauza costurilor ridicate, in special a dobanzilor inca mari. Nu trebuie neglijat faptul ca acum clientul imprumutat in lei va mai suporta un cost, respectiv schimbul valutar. Pentru ca oricat de „struti” am vrea sa fim, casele se tranzactioneaza in euro. Iar clientii s-au imprumutat in euro, peste 97% din creditele Prima Casa au fost acordate in euro.
Vom aveam mai putini clienti, mai putini proprietari, mai putine imprumuturi acordate. Pe moment.
„Creditarea va ramane preponderent in euro pentru ca nu avem o oferta completa in lei pe piata, iar unele banci au costuri ridicate la imprumuturile garantate in moneda locala”, afirma Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Un singur atu care sa mentina interesul?
Analistii raspund afirmativ la aceasta intrebare, in conditiile in care lipseste alternativa ieftina. Cu toate aceste costuri marite, programul ramane unul accesibil, datorita principalului atu: avans minim de 5%. „Avand in vedere principalul beneficiu al acestui program, si anume avansul de 5%, in opinia mea aceste credite vor fi in continuare accesate. Poate nu cu aceeasi rata de absorbtie la inceput, insa intr-un interval de cinci-șase luni, perceptia pietei se va indeparta de comparatiile cu euro, si clientii vor privi oferta Prima Casa in lei intr-un mod foarte firesc ca fiind singura optiune in piata atunci cand au un avans mic“, spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.
Ce se va intampla cu Programul?
„Pentru ca in Romania acest gen de credit a aparut pentru prima data in plina criza financiara, cu o piata imobiliara fara repere si creditare aproape inexistenta in acel moment, plafonarea dobanzilor la niveluri foarte mici (aproape jumatate din ofertele-standard din 2009) a fost esentiala in stimularea creditarii achizitiei de locuinte, pe de o parte, si in stabilirea unui reper de pret al imobilelor, pe de alta parte. in opinia mea insa, pe viitor, daca acest gen de program va continua sa existe, facilitatea si garantia suplimentara trebuie sa acopere riscul unui avans mic, insa plafonarea dobanzilor va disparea, iar costul unui credit va fi reglat de piata“, mai declara Anca Bidian.