Creditele catre companiile si gospodariile din zona euro au continuat sa scada in luna iulie, pentru a 15-a luna consecutiv, punand in pericol relansarea economica incipienta din regiune, transmite Reuters. BCE a informat miercuri ca imprumuturile catre sectorul privat au scazut cu 1,9% in luna iulie 2013 comparativ cu luna iulie 2012. Este vorba despre cel mai mare declin inregistrat vreodata. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la o scadere de 1,6%.
Creditele acordate firmelor non-financiare de catre banci s-au redus cu 21 de miliarde de euro in luna iulie comparativ cu luna precedenta, dupa o scadere de 12 miliarde de euro in luna iunie.
De asemenea, masa monetara M3 (un indicator general al lichiditatilor din economie) a inregistrat un ritm anul de crestere de 2,2% in luna iulie, incetinind de la o crestere de 2,4% in luna iunie, dar peste cresterea de 2,1% preconizata de analistii intervievati de Reuters.
In conditiile in care statele de la periferia zonei euro sunt in continuare in recesiune, cererea modesta reduce apetitul pentru investitii si cheltuieli, iar bancile reduc creditarea pentru a-si repara bilanturile, rezultatul este o combinatie care ameninta sa condamne zona euro la o relansare anemica si inegala.
Presedintele BCE, Mario Draghi, declara la inceputul acestei luni ca relansarea creditarii va ramane in urma revenirii inregistrate in economia reala. in al doilea trimestru al acestui an zona euro a iesit din recesiune, gratie unei cresteri economice de 0,3%, dupa sase trimestre de contractie.