Cele 35 de bănci din România au obţinut un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an, valoare necompensată cu pierderile, ceea ce reprezintă o creştere cu aproximativ 42%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR).
Profitul net agregat a urcat cu 41.6% an/an la 5.77 miliarde lei anualizat la nouă luni, evoluție susținută de nivelul marjelor nete de dobândă și de declinul ratei creditelor neperformante.
Din acest total, 81%, respectiv 4,77 miliarde de lei, l-au adunat primele şase bănci din piaţă, ca pondere a activelor.
Profitul la 9 luni, mai mare decât profitul înregistrat în tot anul 2017. Anul trecut, băncile au obținut un profit net de aproximativ 5,6 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde euro).
Directorul Direcției de Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României, Nicolae Cinteză, e explicat de curând că este un profit nesperat de bun, însă rezultatul nu se datorează creșterii volumului de activitate, ci mai mult veniturilor din provizioane.
Mai exact, provizionele băncilor au ridicat veniturile băncilor, în acest an, însă anul viitor pot aduce o cădere liberă.
“La 30 septembrie 2018, indicatorii de prudență erau peste media Uniunii Europene. După cum deja cunoașteți, în septembrie, sistemul a obținut un profit nesperat de bun. Nu trebuie, însă, sa ne facem iluzii prea mari pentru că motivele care au dus la acest profit nu țin de o sporire semnificativă a volumului de activitate, ci țin mai mult de reluarea unor venituri din provizione și, hai să fim sinceri, de marjele ridicate la credite. Din păcate, marja ridicată reflectă mai mult nivelul ridicat de risc decât costul de finanțare.
Sistemul are capacitatea de a genera venituri, însă din păcate creditarea lasă puțin de dorit. Nu spun că nu se creditează, dar nu la un nivel care să satisfacă, care să se plieze pe profilul băncilor și să asigure veniturile necesare pentru a nu fi nevoiți să cerem majorări de capital”, a explicat Cinteză.
Potrvit datelor BNR, valoarea activelor sistemului bancar românesc a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 9,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4% faţă de finele anului trecut, cu 3,1%, comparativ cu finele primului semestru, şi cu 2,4%, comparativ cu mijlocul acestui an, până la aproape 445,2 miliarde de lei, conform datelor Băncii Centrale.
La 30 septembrie 2018, faţă de aceeaşi dată a anului trecut, rentabilitatea activelor (indicatorul ROA) era de 1,76%, cu 40 de puncte procentuale de bază peste cea de la aceeaşi dată a anului trecut, iar rentabilitatea capitalurilor proprii (indicatorul ROE) era la 16,35%, o creştere cu 3,45 puncte procentuale.
În plus, indicatorul de solvabilitate a rămas în jurul nivelului de 20%, la finele primelor nouă luni ale acestui an, coborând la 19,97%, de la 20,07% la finele primelor şase, şi urcând de la 18,98% la aceeaşi dată a anului trecut. Acest nivel este mult peste cel impus de normele europene, care este de 8%, ceea ce arată că băncile din ţara noastră mai au mult spaţiu pentru a creşte creditarea.
În schimb, rata rentabilităţii activităţii de bază a crescut cu 7,13 puncte procentuale, de la an la an, şi cu 9,56 puncte procentuale, faţă de trimestrul anterior, până la 188,33%.
Sistemul bancar din România a consemnat un profit net cumulat de 1,77 miliarde de lei, în primul trimestru al acestui an, şi de 3,6 miliarde de lei pentru primele şase luni.
Cele mai profitabile bănci – date la 9 luni. Potrivit analiștilor, profiturile record ale băncilor au fost susţinute de creşterea dobânzillor
BRD a făcut un profit net de 1.142 milioane de lei, în primele 9 luni din acest an.
BCR a obţinut în primele nouă luni ale lui 2018 un profit net de 1.015,2 milioane lei (218,2 milioane EUR).
Banca Transilvania a obținut, în primele nouă luni din 2018, un profit net de 979,06 milioane lei.
Raiffeisen Bank a înregistrat un profit net de 718 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2018.
ING Bank – Profitul brut de 603 milioane lei.
CEC Bank – profit brut la nouă luni de circa 203,9 mil. lei.