La doi ani de la intrarea în vigoare a dării în plată, iniţiatorul legii vine cu modificări. Pentru că legea lasă loc de interpretari în instanțe, după decizia CCR, Daniel Zamfir vrea ca în text să apară clar situaţiile în care debitorii pot renunţa la casele luate pe credite. De la intrarea în vigoare a legii, opt mii de români au trimis notificări de dare în plată, potrivit datelor BNR.
Decizia CCR ”încurajează” formularea de către judecători a unor soluții neunitare
Multe dintre dosarele privind darea în plată au fost respinse de judecători din cauza interpretării noţiunii de impreviziune.
Daniel Zamfir, consideră că trebuie introduse condiții mai clare pentru oamenii care vor să dea casa băncii şi să scape de creditele pe care nu le mai pot duce. Cum instanţele au interpretat diferit impreviziunea, adică acele evenimente excepționale survenite pe parcursul derulării creditului care au condus clientul în situația de a avea dificultăți majore la rambursarea creditului, senatorul ALDE dorește modificarea legii.
Daniel Cătălin Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată: “Au fost instanțe care au spus că doar un cutremur sau moartea subită pot fi considerate impreviziune. Cum altfel au fost instanțe care au spus că creşterea cursului valutar este situaţie de impreviziune.”
Senatorul ALDE dorește ca impreviziunea va fi definită în funcție de devalorizarea locuinței și deprecierea cursului
Amendamentele depuse de Daniel Zamfir stabilesc că este impreviziune dacă valoarea casei scade la jumătate faţă de momentul creditului, dacă leul s-a depreciat cu mai mult de 20% faţă de valuta în care a fost acordat creditul, raportat la data semnării, sau dacă debitorul are acum datorii mai mari decât avea la vremea semnării contractului de credit.
Prezenţi la dezbaterile din comisiile parlamentare, reprezentanţii ARB au declarat că este nevoie de un studiu de impact.
„Solicitam un studiu de impact viazavi de amendamentele depuse la acest proiect de lege pentru a avea o imagine clara asupra impactului pe care îl produce” a susținut Gabriela Folcuț, Executive Director la Asociaţia Română a Băncilor.
Amendamentele vor fi dezbătute şi săptămâna viitoare în Comisia de Finanţe, după care vor merge în plen la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.