Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: 4 milioane de deponenţi au în conturi până la 100 de lei. BNR vorbește despre un risc de scădere a procesul de economisire în rândul populaţiei. Ce soluţii propune Banca Centrală.
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > 4 milioane de deponenţi au în conturi până la 100 de lei. BNR vorbește despre un risc de scădere a procesul de economisire în rândul populaţiei. Ce soluţii propune Banca Centrală.
Stiri de top

4 milioane de deponenţi au în conturi până la 100 de lei. BNR vorbește despre un risc de scădere a procesul de economisire în rândul populaţiei. Ce soluţii propune Banca Centrală.

bankingnews.ro
Last updated: 14/12/2016 10:35
bankingnews.ro 8 ani ago
Share
SHARE

Distribuția depozitelor populației arată un grad ridicat de inegalitate, este anunțul îngrijorător făcut de viceguvernatorul Liviu Voinea, cu ocazia prezentării ”Raportului asupra stabilității financiare”, ediția lunii decembrie 2016. Din prezentarea viceguvernatorului reiese că din cele aproximativ 10 milioane de persoane care au depozite în băncile din România, 40% deţin în medie doar 21 de lei, iar 5% acoperă 73% din stocul total.

Contents
63% dintre depozitele populației sunt costituite în lei, iar 31% în euroDobanda medie la depozitele constituite in LEI – 1,08% . BNR punctează riscurile ce pot duce la scăderea econimisiriiSolutia propusă băncilor pentru cresterea gradului de economisireÎn sens mai larg, incluziunea financiară se referă nu doar la accesarea de servicii financiare, ci şi la calitatea acestora.

„Procesul de economisire a continuat, depozitele majorându-se în intervalul analizat, concomitent cu accentuarea tendinţei de diversificare a activelor financiare din portofoliu. Poziția netă a sectorului populației față de sectorul
bancar s-a consolidat, populaţia devenind creditor net al sectorului bancar pentru resurse în valută pentru prima dată din anul 2006”, se relevă în documentul amintit.

Cu toate acestea, economisirea bancară este caracterizată de inegalități importante. Analiza în detaliu a deţinerilor principalelor categorii de deponenţi (cu sume de peste 100 de lei), indică o asimetrie importantă a distribuţiei sumelor depuse în conturi la instituţiile de credit.

Astfel, aproximativ 2 milioane de persoane au depozite de până în 1.000 de lei (depozitul mediu fiind de aproximativ 400 de lei), în timp ce alte 1,2 milioane persoane au depozite cu valori între 10.000 de lei şi 50.000 de lei (valoarea depozitului mediu fiind de 23.000 lei). În același timp, aproximativ 0,6 milioane deponenți (5,6 la sută din numărul total de deponenți) au depozite mai mari de 50.000 lei și cumulează 73,3 la sută din valoarea totală a depozitelor bancare din România.

 

Datele BNR prezentate în Raportul asupra Stabilității Financiare din 13 decembrie 2016

Procesul de economisire a continuat tendinţa observată în ultimii ani. Activele financiare s-au majorat cu 4 la sută în perioada ianuarie – iunie 2016, comparativ cu 5 la sută în anul 2015 şi 7 la sută în anul 2014. Categoriile de active financiare care au înregistrat cele mai importante creşteri în primul semestru al anului 2016 au fost depozitele (cu 7,8 miliarde lei, respectiv 5,2 la sută în perioada ianuarie – iunie 2016, comparativ cu 13 la sută în intervalul iunie – decembrie 2015), acţiunile (cu 6 miliarde lei, din care 1,9 miliarde sub formă de acțiuni cotate) şi contribuţiile la fondurile de pensii (cu 3 miliarde lei în perioada ianuarie – iunie 2016), în timp ce instrumentele cu venit fix au înregistrat scăderi (cu 0,9 miliarde lei).

Analiza în structură a deţinerilor de active financiare de către populaţie relevă persistența provocărilor menţionate şi în rapoartele anterioare:

1. lipsa unei diversificări adecvate a instrumentelor de economisire şi investiţie; depozitele continuă să reprezinte principala formă de economisire (59 la sută în total active lichide sau 29 la sută din total active financiare deţinute de către populaţie, iunie 2016),
2. ponderea semnificativă a activelor cu un grad redus de lichiditate38 (aprox. 50 la sută).

63% dintre depozitele populației sunt costituite în lei, iar 31% în euro

Volumul depozitelor la nivelul sistemului bancar românesc era de 241,9 miliarde lei la iunie 2016, din care 154,2 miliarde lei constituiau depozitele aferente persoanelor fizice. Majoritatea depozitelor deținute de populație sunt denominate în lei (63 la sută).

Cu toate acestea, consolidarea poziției de creditor net a populației față de sistemul financiar s-a realizat pe fondul evoluţiei pozitive a componentei în valută din ultimul an (depozitele în valută au crescut cu 7 la sută în perioada
septembrie 2015-septembrie 2016).

În ceea ce privește structura pe valute, cea mai mare parte a depozitelor sunt denominate în euro (31 la sută din total), în timp ce volumul de depozite în CHF reprezintă sub 1 la sută din total.

În ceea ce privește garantarea depozitelor, acesta este la un nivel adecvat. Ponderea depozitelor peste plafonul de garantare (100.000 euro) este redusă (18 la sută ca volum și de sub 1 la sută ca număr de persoane). Mai mult, cele aprox. 250.000 de persoane cu economii ce depășesc plafonul de garantare au depozite de valori foarte mari, în medie de 2 ori peste plafonul de garantare a depozitelor.

Dobanda medie la depozitele constituite in LEI – 1,08% . BNR punctează riscurile ce pot duce la scăderea econimisirii

Pe termen scurt, menținerea ratelor de dobândă la nivelul actual (1,08 la sută în medie pentru depozitele în lei, respectiv 0,4 la sută pentru depozitele în euro, iunie 2016) ar putea să reducă preferinţa pentru economisire în favoarea consumului.

Pe de altă parte, pe termen mediu şi lung, gradul redus de incluziune şi de educaţie financiară, accentuarea procesului de îmbătrânire a populației şi intensificarea migraţiei, în special în rândul tinerilor, vor contribui la diminuarea ratei de economisire a populației.

Solutia propusă băncilor pentru cresterea gradului de economisire

Orientarea modelului de afaceri al băncilor către oferirea unor servicii financiare care să surprindă mai bine nevoile populaţiei ar putea contribui la creşterea gradului de incluziune financiară în România.

Incluziunea financiară poate fi definită ca nivelul de acces la servicii financiare (de plăţi, asigurare, creditare şi de economisire, investiţii) de către toate segmentele sectorului populaţiei şi companiilor, în condiţii de costuri rezonabile.

În sens mai larg, incluziunea financiară se referă nu doar la accesarea de servicii financiare, ci şi la calitatea acestora.

Incluziunea financiară este un factor important în dezvoltarea durabilă a unei economii, îmbunătăţirea accesului şi calitatea serviciilor financiare contribuind la înlesnirea schimburilor comerciale, la creşterea accesului la resurse financiare, la îmbunătăţirea administrării riscurilor financiare. Incluziunea financiară este o preocupare actuală pentru aproximativ jumătate dintre principalele bănci centrale la nivel mondial (acestea având atribuţii clar definite în domeniul incluziunii financiare), în timp ce alte 30 la sută doresc includerea printre atribuţiile lor a unor prevedreri în acest sens.

La nivel european, există în acest moment o iniţiativă privind lărgirea accesului la conturi de plăți cu servicii de bază (Directiva UE 2014/92 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază), Autoritatea Bancară Europeană publicând, în temeiul directivei mai sus menționate, un ghid privind lista serviciilor financiare de bază în UE.

BNR a a introdus în decembrie 2015 ca obiectiv intermediar al politicii sale macroprudenţiale, creşterea gradului de incluziune financiară. Acesta are în vedere monitorizarea şi îmbunătăţirea accesului la servicii financiare, se mai specifică în Raportul BNR.

Gabriela DINU

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: depozite, BNR, lei, depozit, Liviu Voinea
bankingnews.ro 14/12/2016
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By bankingnews.ro
Follow:
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.
Previous Article Liviu Voinea, BNR: Impactul legii privind darea în plată asupra băncilor este mai mic și eșalonat pe mai mulți ani după decizia Curții Constituționale
Next Article Vulnerabilitățile creditării populației: veniturile mici ale debitorilor, gradul ridicat de îndatorare și creșterea dobânzilor. Mai mult, românii care se împrumută au și cea mai scăzută rată de economisire!

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

2 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?