Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) indică revenirea pe creștere a volumului vânzărilor din comerțul cu amănuntul în martie (ritm lunar de 0.6%), după declinul din ianuarie și februarie. Dinamica an/an a decelerat însă la 3.4% în martie, cel mai redus ritm din ultimii trei ani, evoluție care confirmă intrarea consumului privat (principala componentă a PIB) într-un proces de decelerare, potrivit raportului macroeconomic al Băncii Transilvania.
Cum va acționa Banca Centrală după întâlnirea cu PSD? Unii analiști economici consideră că BNR va menține dobânda cheie, fiind o înțelegere semnată cu PSD.
UniCredit Bank: Unicredit: Credem că BNR va menţine dobânda cheie. Între timp, ROBOR a depăşit dobanda de politică monetară
”Deşi continuăm să credem că vor avea loc creşteri ale dobânzii de politică monetară, nu credem că Banca Centrală va opera o majorare pe 7 mai, având în vedere că nu s-au schimbat prea multe lucruri faţă de situaţia de la şedinţa BNR din aprilie, când boardul a menţinut nivelul ratei. Dacă estimările noastre se vor confirma, ne aşteptăm la o uşoară reducere a Robor după anunţul BNR, după modelul din luna aprilie”, spun analiştii de la Unicredit Bank.
Banca Transilvania: Apreciem că există spațiu pentru noi majorări ale ratei de dobândă
Potrivit raportului BT, astăzi are loc a patra ședință de politică monetară din 2018. Ne așteptăm ca BNR să actualizeze scenariul macroeconomic central de previziune pe termen mediu, prin încorporarea evoluțiilor macro-financiare recente (externe și interne).
De asemenea, considerăm că BNR va semnala continuarea ciclului monetar post-criză, prin utilizarea tuturor instrumentelor, pentru contracararea riscurilor la adresa stabilității prețurilor și a stabilității financiare. Apreciem că există spațiu pentru noi majorări ale ratei de dobândă de referință, astfel încât politica monetară să devină neutrală în 2019, conform celor semnalate anterior de banca centrală.
Climatul macro-financiar extern și factorii interni au influențat piața financiară vineri. Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut: overnight la 2.14%/2.50%.
Astăzi, ROBOR la 3 luni se menţine la 2,54%, iar ROBOR la 6 luni scade până la 2,635, de la 2,65%.
ROBOR la trei luni a urcat cu cinci puncte bază la 2.54%, iar ROBOR la șase luni s-a majorat cu șapte puncte bază la 2.65% (cele mai ridicate valori din octombrie 2014).
Curba randamentelor s-a deplasat în sus pe scadențele medii-lungi: rata de dobândă la 10 ani în urcare cu două puncte bază la 4.595% (maximul din noiembrie 2017). La licitația suplimentară statul a respins toate ofertele băncilor pentru emisiunea de titluri scadente în martie 2022, pe fondul majorării costurilor de finanțare.
La BNR EUR/RON a scăzut cu 0.11%, la 4.6569, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.19%, la 3.8936.