Vineri, 12 ianuarie, are loc prima ședință de politică monetară din 2024, iar economiștii și-au făcut publice așteptările privind politica BNR din acest an. Astfel, analizele economiștilor din bănci vorbesc unanim despre păstrarea dobânzii cheie la 7%. Așa cum deja a precizat Guvernatorul BNR, pe măsură ce inflația va scădea și banca centrală va decide tăierea ratei cheie, prima reducere după mult timp. Dar, mutarea, potrivit economiștilor, va putea fi luată în luna aprilie-mai 2024. (2T24).
Reamintim că BNR a majorat dobânda cheie în ianuarie 2023, când a ajuns la 7%, după care nu a mai efectuat nicio modificare.
În 2023, guvernatorul BNR a exclus să discute despre reduceri de dobândă până când inflația va scădea semnificativ și devine clar că procesul de dezinflație este ireversibil pentru a evita inconsecvența politicilor. În același timp, Mugur Isărescu sugera că discuțiile privind reducerea ratelor ar putea începe odată ce inflația scade sub nivelul ratei cheie. Cele mai recente prognoze ale BNR arată că inflația scade sub nivelul ratei cheie de 7,00% în al doilea trimestru (6,8% a/a până la sfârșitul trimestrului 2T24).
ERSTE: dobânda va fi 5,75%, la final de an
Potrivit analizei ERSTE/BCR, bancherii se așteptă ca BNR să mențină rata de politică monetară neschimbată la 7,00% la ședința Consiliului de Administrație, fiind deja un consens unanim.
„Cel mai probabil, comunicatul de presă va evidenția surpriza pozitivă a inflației față de previziunile din noiembrie și va sugera o viitoare revizuire descendentă în februarie a perspectivelor IPC pe termen mediu, în ciuda riscurilor inflaționiste pe termen scurt ce decurg din măsurile fiscale și contextul extern.
Ne păstrăm opinia că prima reducere a ratei cheie va avea loc în luna mai și ne așteptăm ca rata cheie să atingă 5,75% până la sfârșitul anului față de 7,00% în prezent”, se arată intr-o analiză ERSTE.
Și economiștii ING au dezvăluit că se așteptă ca Banca Națională a României (BNR) să mențină rata de politică neschimbată la 7,00% la ședința din 12 ianuarie. „Deși credem că Banca Centrala va saluta scaderea inflației, – mai mică decât previziunile, nu ne așteptăm sa apară niciun indiciu major de tăiere”.
ING: BNR va fi destul de precaută
„Povestea dezinflației a luat o întorsătură pozitivă în noiembrie, surprinzând piața în jos. Dar, cel mai probabil, aceasta va fi doar o problemă temporară înainte de o nouă creștere, în primul trimestru al anului și credem că BNR va fi destul de precaută. Într-adevăr, inflația este acum sub rata cheie, probabil o condiție prealabilă pentru ca Banca să înceapă să reducă ratele. Dar, adevăratele condiții financiare sunt mai slabe (datorită lichidității excesive), creșterea bruscă a salariilor care alimentează consumul în viitor și deficite bugetare mai mari decât cele asumate în anii următori.
După ce se instalează impactul sarcinii fiscale mai mari, presiunile salariale vor fi motorul-cheie care se opune presiunilor dezinflaționiste”, arată analiștii ING.
ING: dobânda cheie va ajunge la 5,5%, în final de an
Economiștii ING vorbesc despre o inflație de 4,7%, in decembrie 2024. De asemenea, bancherii spun că „ne mențin opinia conform căreia BNR va începe să scadă dobânda cheie în al doilea trimestru, cu o relaxare totală de 150 pb până la sfârșitul anului 2024.
Banca Transilvania: dobânda cheie va ajunge până la 6%, în final de an
Economiștii Bancii Transilvania sunt cei mai precauți. Aceștia consideră că BNR va fi obligată să opereze o tăiere de doar 100 pb, ce ar putea duce dobânda cheie pana la 6%, în final de an.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna noiembrie la 6,72%, de la 8,07% în octombrie
BNR a menţinut la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a majorat-o la 4,8% pe cea pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate în noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va urca la 7,7% la finalul primului trimestru din 2024, urmând să coboare la 6,8% la sfârşitul trimestrul II din acest an.
Citeste si