În anul 2025, economia României se va confrunta cu provocări semnificative precum deficitul ridicat și inflația medie, care în următoarele 12 luni (februarie 2026) ar putea atinge valoarea de 4,97%, în condițiile în care la finalul anului 2024, rata inflației a fost de 5,14%.
Optimismul BNR sau pesimismul economiștilor? Cifrele BNR arată că 2025 se va încheia cu inflație de 3,8%, potrivit Raportului asupra inflației din februarie 2025
Potrivit datelor BNR, inflația va scădea din a doua parte a anului 2025 și se va stabiliza pe parcursul anului 2026. Aceasta ar urma să crească temporar, atingând 5,3 la sută în iunie 2025, pe fondul epuizării impactului reducerilor semnificative de tarife la energia electrică și gazele naturale operate în perioada similară a anului precedent.
Din trimestrul III 2025, inflația va reveni sub 5 la sută, scăzând până la 3,8 la sută în luna decembrie 2025. Din trimestrul I 2026, aceasta va reintra în intervalul țintei, situându-se la 3,1 la sută atât în luna martie, cât și în luna decembrie 2026.
Ce anticipează economiștii CFA? Valoarea medie a inflației va fi de 4,97%
“Și în anul curent, principalele provocări ale economiei românești vor fi deficitul bugetar ridicat, creșterea economică sub potențial, precum și inflația. Astfel, participanții la sondaj anticipează reducerea deficitului bugetar cu doar un punct procentual, o creștere economică similară cu cea înregistrată în anul precedent și, de asemenea, stagnarea la valoarea actuală a ratei inflației.”, declară Adrian Codirlașu, CFA – Președinte al Asociației CFA România.
Consens în piață. BNR și CFA confirmă că vom avea un curs euro ce va trece de 5 lei
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, toți participanții CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,1595 lei pentru un euro.
Mugur Isărescu, februarie 2025: Ușor, ușor dăm mai multă flexibilitate cursului de schimb
Banca Națională a României va da „ușor, ușor” mai multă flexibilitate cursului de schimb pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează și încep să intre capitalurile, preciza guvernatorul BNR. Acest lucru va fi treptat, deoarece, în opinia sa, la acest moment nu „este cazul să se deprecieze cursul”.
„În momentul actual, chiar că nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni și o facem fără a dezechilibra prea mult lucrurile. Vedeți că rezerva a crescut până în vara anului precedent cu vreo 10 miliarde, pe urmă a scăzut cu vreo 9 miliarde, o să mai crească la sfârșitul lunii, când o să apară cifra, pentru că au intrat 4 miliarde din împrumuturi externe. Deci, facem lucrurile așa cum trebuie”, afirma Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului asupra inflației.
Nu știu nici eu ce se va întâmpla cu cursul. Piața va determina, dar, ușor, ușor, vom da mai multă flexibilitate, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal și se restabilește încrederea”, a declarat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu spune că în 2025 vom trece de un curs euro de 5 lei, precizând că diferența nu este semnificativă
„Nu mai e niciun secret, bugetul a fost construit pe un curs de peste 5 (lei pentru un euro – n.red.). Posibil să se întâmple, nu?… De la 4,97 la 5 lei este mai puţin de 1%. Cinci bani înseamnă 1%, aici sunt numai trei bani”, explica jurnaliștilor oficialul BNR.
Fără recesiune, cu o creștere economică de 1,5%
Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici vorbesc despre o scădere a deficitului bugetar cu doar un punct procentual, pana la 7,3%. De menționat că analiștii nu mai vorbesc despre recesiune, mai mult, anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 cresc ușor față de exercițiul anterior, la o valoarea medie de 1,5%. Indicatorul ROBOR ar urma să scadă pana la 5,75%.
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 39% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 45% anticipează o majorare în timp ce 29% o scădere. De asemenea 62% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 33% că sunt corect evaluate.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni, mai arată sondajul CFA.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 13 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.