Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%, decisa de BNR in sedinta de politica monetara de miercuri, ar elibera in piata aproximativ 3 miliarde de lei, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
„Aproximativ patru miliarde de euro reprezinta rezervele minime obligatorii in valuta, la actuala rata de 14%. 500 de milioane de euro ar fi insemnat reducerea cu doua puncte procentuale. La lei, cele doua puncte de reducere inseamna trei miliarde de lei”, a precizat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.
Reducerea rezervelor ieftineste creditarea in lei
Ca urmare a deciziilor BNR, „ne asteptam la continuarea tendintei de scadere a costurilor de finantare in economie si la cresterea lichiditatii pe piata financiara. Consideram ca deciziile BNR vor contribui la relansarea creditarii pe plan intern, dar si la continuarea procesului de consolidare in sectorul financiar – bancar”, scrie in raportul sau, Andrei Radulescu, analist senior al Bancii Transilvania.
BCE tipareste bani pe banda rulanta, dobanzile sunt mici. Romania va avea inflatie zero pana in vara lui 2016. Depozite fara dobanzi
Tot BNR a anuntat ca inflatia ar putea scadea sub zero la suta dupa reducerea TVA la alimente pana la 9 la suta, masura care se va aplica de la inceputul lunii viitoare.
La aceasta masura, BNR reactioneaza cu imprumuturi si mai ieftine pentru a sustine preturile, in speranta ca vom accesa credite! Insa, efectele se vor simti si la dobanzile practicate de banci pentru depozite. Si acestea se vor duce rau in jos… „Unde?” ar spune multi, deoarece sunt „jos rau”. Spre zero… daca in alte tari vorbim deja de bani la banca cu costuri pentru clienti.
Asta nu ar fi tot, spun analistii. Dupa ce au fost surprinsi de masura venita de la BNR, acestia se mai tem de ceva. De cresterea euro in fata leului.
Analistii din piata confirma ca se asteapta ca „raportul EUR/RON sa sparga pragul de 4,45 in perioada urmatoare”.
“In timp ce reducerea dobanzii ar putea limita aprecierea leului, diminuarea rezervelor minime ar putea avea un impact mai puternic asupra creditarii in moneda locala”, afirma si economistul BCR, Eugen Sinca.
Acum ca Romania e plina de Lei, pazea la euro, zic!
Gabriela DINU