BNR onorează memoria suveranului Mihai I prin lansarea în circuitul numismatic a unei monede din aur, precum și a replicii proof după medalia „Ardealul nostru”, pe aversul căreia sunt ilustrate efigiile lui Mihai Viteazul și ale monarhilor Ferdinand I și Mihai I. Astfel, Banca Națională a României isi exprimă profunda considerație față de personalitatea Regelui Mihai I, ultimul suveran al României, cu ocazia aniversării centenarului nașterii acestuia.
„Legătura dintre suveran și medalia „Ardealul nostru” este una cu atât mai specială, cu cât marchează și unul dintre evenimentele luminoase ale anului 1945: vizita acestuia, alături de Regina-Mamă Elena, la Monetăria Statului, pentru a asista la câteva dintre momentele baterii medaliei: laminarea aurului, executarea flancurilor sau imprimarea efigiei”, potrivit BNR.
BNR a publicat inclusiv matrița utilizată pentru realizarea emisiunii jubiliare (poza). Piesele numismatice pot fi achiziționate din sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale BNR, în urma unei programări telefonice. Găsiți AICI numerele de telefon corespunzătoare ghișeelor speciale din cadrul sucursalelor BNR, de unde pot fi achiziționate monedele
BNR lansează în circuitul numismatic o monedă cu tema 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României şi o replică proof după medalia jubiliară Ardealul Nostru.
Monedă Aur va avea un tiraj maxim de 1.000 de monede, cu o valoare nominală de 500 lei si o greutate de 31,103 grame . Medalia din aur are o greutate de 6,55 grame, un diametru 21 mm, iar tirajul maxim va fi de 10.000 bucăti.
Pe aversul monedei regasim corpul central al Palatului Regal din București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „500 LEI” și anul de emisiune „2021”. Pe reversul monedei este portretul Regelui Mihai I al României și inscripțiile în arc de cerc „REGELE MIHAI I” și „100 DE ANI DE LA NASTERE”.
Pe aversul medaliei de aur, regasim efigiile regilor Mihai I și Ferdinand I și a domnitorului Mihai Viteazul, suprapuse și orientate către stânga. De jur împrejurul efigiilor se află gravat cu litere majuscule textul „ARDEALUL NOSTRU” şi anii „1601 – 1918 – 1944”. În partea dreaptă, jos, se află litera „R” de la „replică”. Cant inscripționat cu „NIHIL SINE DEO”.
Pe revers este gravat un cap de acvilă heraldică românească, având în partea de jos scris textul „ROMANIA”. De jur împrejur sunt reprezentate stemele celor 11 judeţe din Transilvania de Nord, redobândită în anul 1944.