Guvernatorul BNR susține mediul de afaceri și spune că „împovărarea” nu e o soluție. Cum nici schimbările dese din sistemul bugetar nu sunt văzute ca fiind soluția salvatoare. Ce susține însă Mugur Isărescu este echitatea, spune că „toată lumea trebuie să plătescă taxe”.
Trebuie să renunțăm la privilegiile fiscale
„Mediul de afaceri nu trebuie „cocoșat” cu multe impozite. Dar trebui să plătescă toată lumea impozite. Privilegiile fiscale au un scop bine țintit. Sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depășești 10-15 ani nu mai sunt privilegii. Devin rente. Și distorsionează piața și creează probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea. Acum înțeleg că unii vor chiar rente viagere. Nu merge.
Deci, nu e vorba să-i împovărăm prea mult, dar treptat trebuie să renunțăm la privilegiile fiscale„, a declarat Mugur Isărescu la prezentarea raportului asupra inflatiei din luna august.
Nu scad dobânzile în acest an
Guvernatorul a reiterat, din nou, că reducerea dobânzilor trebuie corelată cu evoluția inflației pentru a atinge obiectivele de politică monetară.
Întrebat când ar putea recurge BNR la scăderea dobânzilor, Guvernatorul a fost clar: ”Anul acesta exclus”. ”Nu scădem dobânzile până inflația nu vine în mod clar în jos”, a spus Isărescu.
BNR a revizuit în sus prognoza de inflație. Rata anuală a inflației va coborî la nivelul de o cifră în debutul trimestrului III 2023
Conform celor mai recente prognoze, inflația va continua să scadă în România, ne-a asigurat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de presă în care a prezentat cel mai recent Raport asupra inflației.
Potrivit raportului asupra inflației prezentat astăzi de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, BNR a majorat la 7,5%, de la 7,1%, estimarea inflație la finalul acestui an. Și prognoza pentru anul viitor a fost ajustată în sus – de la 4,2% la 4,4%. Inflația CORE2 va scădea la 9,9% la finele anului 2023 și la 5% la finalul lui 2024, față de 9,3% respectiv 4,8% în prognoza din mai.
Recent, BNR anunța că rata anuală a inflației a scăzut la 10,3% în iunie, de la 10,6% în luna mai. Însă, Guvernatorul atrage atenția că prognoza actuală a fost realizată pe datele și legislația în vigoare, fără a lua în calcul noul pachet de măsuri fiscale la care lucrează guvernul actual.
Cu alte cuvinte, procesul dezinflaționist este anticipat să continue, într-un ritm doar ușor mai atenuat comparativ cu prognoza din ultimul Raport, arată BNR.
Scenariul de bază a fost construit pe baza legislației în vigoare la momentul realizării proiecției și nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorități
Traiectoria se plasează peste cea prezentată în Raportul asupra inflației din mai, însă mai semnificativ doar la finele anului curent (+0,4 pp).
Rata anuală a inflației de bază: continuarea traiectoriei gradual descendente pe tot intervalul proiecției
E greu să dai inflația în jos și să nu creezi recesiune
„E greu să faci ce am făcut noi anul trecut, e greu să dai inflația în jos și să nu creezi recesiune. E un balans dificil de realizat, până acum ne-a ieșit, dar asta a însemnat o prelungire a excedentului de cerere” a spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului privind inflația. Guvernatorul.
Întrebat cum vede măsurile fiscale pregătite de Guvern, Mugur Isărescu nu a comentat, fiind un o decizie politică. „Sprijinim Guvernul sa găsescă soluții. Este solutia Guvernului nu este a noastră. Este o decizie politică”.
„Dar dacă această consolidare fiscală nu e bine făcută, nici nu mai apucăm să ne ducem la Fondul Monetar Internațional să semnăm un acord, că ne corectează mai întâi piețele”, a precizat ulterior Isărescu.
Să vedem ce se va întâmpla în Italia după taxarea suplimentară a băncilor
Despre taxarea suplimentară a băncilor, pe model italian, Guvernatorul nu a comentat prea mult, s-a limitat să aștepte rezultatele finale ale unei astfel de măsuri. Despre efectul asupra băncilor, Isărescu spune ca „nu le cunoaște dar e curios”.
„Să vedem ce se va intampla in Italia supă taxarea suplimentară a băncilor”, a spus Isărescu în cadrul conferinței de presă.
Este oportună taxarea băncilor din România?
„Greu de spus. Mai ales în contextul actual. Nu putem să facem multe recomandări, sunt decizii politice. Discutăm despre cel mult un pachet în totalitatea sa. Să fie echilibrat și să ajute țara să tragă inflația în jos, să corecteze deficitele, să obținem finațare externă cum trebuie. Nu am un răspuns punctual”, a precizat Guvernatorul.
Este sau nu influențată traiectoria inflației de măsurile fiscale ce vor fi adoptate la Guvern? Riscurile sesizate de BNR
„Am spus un lucru foarte clar: perspectiva inflației este influențată de incertitudini. Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere. Se poate și în sus și în jos”, a ținut să puncteze Mugur Isărescu.
Majorarea TVA sau a accizelor se traduce în inflație mai mare
„Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației, cele directe pe consum: accizele și TVA-ul. Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar”, a mai explicat Guvernatorul BNR.