BNR a revizuit ușor în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.
Iata principalele declaratii de la Banca Națională
Mugur Isărescu, la lansarea raportului: „Sunt mulți factori exogeni care au impus inflația în sus. Nu a fost foarte înțeleaptă îngrămădirea lor într-o periodă scurtă de timp.”
Mugur Isărescu despre inflatie: Vîrful inflației a trecut.
„Trec șocurile exogene și inflația anuală va intra în ținta noastră. Bineînţeles, dacă nu vor apărea în toamnă alte șocuri care nu au fost prevăzute.
Aici am putea prezenta evoluția țițeiului. Creșterea subtanțială a împins prețurile. Ne-a ajutat la curs, dolarul a scăzut relativ, deci s-a temperat din presiune.
Nu avem conflicte în prezent care să determine creșterea țițeiului. Prognoza agentiilor de specialitate este de scadere a pretului titeiului.”
Isărescu despre dobânzi: să ne oprim cu jalea aceea legată de ROBOR
„BNR a anunțat acum un an că a trecut perioda dobânzilor mici. Revenim la cele normale. Să ne oprim cu jalea aceea legată de ROBOR”.
Acestea au fost veștile bune. Urmează cele rele.
Rămân presiuni inflaționiste. Costuri de producție semnificativ mai mari. Ele trebuie să fie balansate de creșterea de productivitate.
Avem costuri de crestere la energie și la forța de muncă.
Guvernatorul BNR a artas atenţia asupra costurilor cu energia şi cu forţa de muncă, factori care ar putea determina companiile să recurgă la majorări de preţuri.
„În timp vor fi digerate de economie. Dar BNR este obgligată să tragă semnale de alarmă.”
Excedentul de cerere s-a diminuat. Lucru bun. Lucrul mai puțin bun, creșterea economică s-a diminuat”, declara chiar în aceste momente guvernatorul BNR.
Consecințele sunt bune. „Ne apropiem de potențial”, spune seful BNR, legat de creșterea economică tempererată, dar sustenabilă. ”
„Nu poți să ai creștere economică cu frânturi de autostrăzi”, mai spune guvernatorul.
„Țările care au avansat constant cu 4-5% anual au progresat mai mult, pe termen lung, decât cele care au apăsat prea mult pe acceleraţie şi au avut creşteri economice de 7%, a precizat guvernatorul Băncii Naţionale.
Bugetul de stat a fost construit pe o creștere economică de 5,5%
”Creşterea economiei probabil că se va duce spre 4% în acest an. (…) Aici vedem potenţialul real de creştere al economiei”, a spus guvernatorul. Mai multe investitii ar ajuta.”
„Prognoza noastră este revizuită pozitiv. Spre sfârșitul acesuti an și la începtutul anului viitor vom fi în prognoză, ușor sub”, a anuntat guvernatorul.
Concluzia:
BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019.