Serviciile circulă liber în Uniunea Europeană și nimeni nu-i împiedică pe cetățeni să apeleze la o bancă nerezidentă în România dacă aceasta oferă condiții mai bune decât una rezidentă, a declarat luni Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, într-o conferință de specialitate, citat de Agerpres.
„Serviciile circulă liber în UE. Nimeni nu-i împiedică pe cetățeni să apeleze la o bancă nerezidentă în România dacă oferă condiții mai bune ca urmare a cadrului legislativ decât o bancă rezidentă”, a spus Olteanu.
Potrivit acestuia, România are o creștere economică ‘măricică’ după standardele de astăzi, bazată exclusiv pe sectorul privat.
„Eu am auzit „Nu puteți voi crea cât putem noi distruge”. Eu așa văd în mare măsură modul în care se așează elefantul în magazinul de porțelanuri și care de multe ori riscă să compromită eforturi remarcabile ale sectorului privat. Ca să dau un exemplu, avem de câțiva ani creștere măricică în România după standardele de azi bazată exclusiv pe sectorul privat. Sectorul public nu a făcut nici investiții, nici cheltuieli, nici reglementări de încurajare a dezvoltării economice. Deci sectorul privat are resurse majore. Nu este bine să provocăm sectorul (public — n.r.) să arate că poate să distrugă mai mult decât resursele sectorului privat de a crea”, a afirmat viceguvernatorul BNR.
De asemenea, el a mai afirmat că lucrul cel mai interesant și perspectiva cea mai importantă pentru sectorul financiar ar fi ca acest mediu al dobânzilor să continue.
„Lucrul cel mai interesant, perspectiva cea mai importantă ar fi pentru sectorul financiar, în general, și pentru cel bancar probabilitatea ca acest mediu al dobânzilor să continue. Din ce aud, din ce înțeleg, nu vorbim de piața românească — noi suntem în tendință globală — dar ultimele poziții pe care le-au avut analiștii, americani de marcă, vorbim de ani și ani în care dobânzile să fie undeva foarte jos, nici pe departe la limitele cu care ne-am obișnuit. Asta are două implicații semnificative. Una este dramatică asupra industriilor financiare tip asigurări și pensii private. Ei nu pot funcționa în paradigma lor actuală decât pe bază de randamente ale unor titluri sigure. A doua (implicație — n.r.) este complicată și este vorba de o schimbare de abordare pentru băncile comerciale. Ele sunt în situația în care marjele din politicile de depozite/ credite să nu se îngusteze, pe de altă parte într-o constrângere de reglementare în condițiile în care reglementarea la nivel global, internațional referitoare la comisioane din operațiuni le împinge permanent pe acestea în jos. În momentul în care veniturile din dobânzi coboară din rațiuni economice iar veniturile din comisioane coboară din rațiuni de voință politică e o provocare foarte interesantă pentru bănci să vedem de unde o să producă acele venituri din care să plătească dividende, care să-i convingă pe acționari că merită să aducă în continuare capitaluri”, a mai afirmat Olteanu.