Ministerul Economiei a lansat un program destinat sprijinului tinerilor care isi deschid „Prima Afacere”. Sapte universitati au devenit partenere ale acestui proiect, prin cursuri care ii vor ajuta pe tineri sa invete sa alcatuiasca un plan de afaceri. Din 2017 statul vrea sa acorde cate 10.000 de euro pe proiect – bani nerambursabili, pentru tinerii antreprenori. Ministerul Economiei a lansat programul „Primul meu business plan”, in care tinerii sa aiba acces usor la finantare. Mai intai trebuie sa invete cum sa faca un plan de business.
In 17 mai, Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a lansat la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Programul de educatie antreprenoriala ”Primul meu business plan”.
Programul va cuprinde activitati de mentorat, consultanta, dar si finantare din partea statului. Va fi asemanatoare schemei de ajutor de minimis.
Schema de ajutor pentru firme SRL D presupune acordarea a 10 mii de euro, fonduri nerambursabile, ce reprezinta jumatate din investitie. Finantarea se va face printr-un parteneriat cu CEC Bank. Conditii impuse: tanarul patron sa mentina afacerea macar pentru 3 ani, sa reinvesteasca eventualul profit si sa angajeze cel putin un om.
Programul ”Primul meu business plan” isi propune pentru inceput incheierea de protocoale de colaborare cu 10 universitati din intreaga tara si implicarea in program a unui număr de cel putin 100 de studenti din fiecare universitate in primul an de derulare a programului.
Secretarul de Stat, Claudiu Vrinceanu, sustine importanta realizarii unui plan de afaceri in activitatea antreprenoriala, precizand ca: „am constatat, pe langă problemele cu care se confrunta antreprenorii, precum accesul la finantare si birocratia excesivă, faptul ca educatia, cultura antreprenoriala, pot fi imbunatatite”. El a amintit rezultatele unui studiu EY, conform caruia 52% dintre studenti doresc sa devina antreprenori in urmatorii doi ani, insa 61% dintre antreprenori sustin ca nu educatia primita i-a ajutat sa demareze o afacere. „Degeaba avem idei de afaceri daca nu cream un business, iar raspunsul pentru acest lucru este realizarea unui plan de business”, a mai precizat Claudiu Vrînceanu.
Pana in prezent au intrat in parteneriat cu Ministerul Economiei doar: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea ”Nicolae Titulescu”, Universitatea „Spiru Haret”, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galati.