BRD se înscrie în rândul băncilor care au luat măsuri de precauție ca urmare a posibilității la Legea privind darea în plată să fie aprobată în forma actuală de către parlamentari. Cea mai nouă decizie a băncii cu acționariat francez este aceea de a majora avansul până la 50% pentru creditele ipotecare cu o perioadă de rambursare mai mare de 25 de ani.
Bancherii au vorbit în mai multe rânduri despre diverse măsuri care vor fi luate pentru a evita riscurile generate de darea în plată, printre care se regăsesc creșterea aportului propriu pe care un client trebuie să-l suporte la accesarea unui credit ipotecar, micșorarea perioadelor de rambusare pentru acest tip de finanțări și/sau majorarea costurilor pentru împrumuturile imobiliare.
Practic, prin această hotărâre luată de BRD, instituția de credit îmbină creșterea avansului cu diminuarea perioadei de rambursare. Condițiile de acordare ale creditului ipotecar ”Habitat” în lei sau euro oferit de BRD vor fi menținute în cazul în care restituirea împrumutului se face în maximum 25 de ani.
Potrivit paginii de Internet a produsului din portofoliul BRD (vezi mai jos captura!), în cazul în care clientul mizează pe o perioadă de rambursare mai mare de 25% și optează pentru finanțarea în euro, acesta va trebui să vină cu un avans de 50%.
Prin această decizie, BRD se alătură Raiffeisen Bank, Bancpost și Banca Românească, care au operat deja modificari pentru finanțarea ipotecară.
Philippe Lhotte, CEO BRD, afirma de curând că aplicarea Legii privind darea în plată va avea consecințe nefaste asupra economiei și a populației dornice să achiziționeze o casă prin credit. “Legea este atât de absurdă, încât sper că bunul simț va prevala”, sublinia Philippe Lhotte, formulând chiar un atac direct la inițiatorii actualui normativ, pe care i-a caracterizat drept “demagogi și populiști”.
Printre urmările negative pe care le-ar putea avea legea, evidențiate de șeful BRD, enumerăm avansul mai mare la creditele ipotecare, majorarea costurilor pentru produsele de profil, restrângerea perioadelor de rambursare, dispariția programului Prima Casă, diminuarea prețurilor pe piața imobiliară și avantajarea speculatorilor din domeniu.