Românii pot obține bani în numerar de la bănci nu numai de la bancomate ci și de la POS-urile din interiorul sucursalelor. În schimbul unui comision, unii creditori eliberează numerar indiferent dacă titularul deține un card emis de acea bancă sau de o alta.
Astfel, unele bănci oferă deja serviciul cash-back, bani de pe card, prin intermediul POS-urilor, o facilitate pe care o nouă lege, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2017, încearcă să o introducă din acest an și la alți furnizori.
Este vorba de legea care prevede că toți comercianții cu cifră de afaceri de peste 10.000 de euro, dar și furnizorii de servicii de utilitate publică sau unitățile publice de încasare a taxelor și impozitelor, pot elibera, la cerere, posesorilor de carduri, o sumă de până la 200 de lei. Debitarea banilor se face prin POS, în schimbul unui comision.
Publicația online www.Bankingnews.ro vă prezintă principalele bănci ce oferă deja acest serviciu și ce comisioane practică. Desigur, sunt puține situațiile în care clienții s-ar putea vedea obligați să apeleze la eliberarea de cash de la POS-ul din sucursală, în condițiile în care au la dispoziție ATM-ul. Însă dacă ATM-ul este defect sau greu de utilizat pentru anumite persoane sau pur și simplu sunt prea mulți clienți la ATM, atunci și POS-ul devine o opțiune.
Unul dintre creditorii ce oferă cash-back în sucursale este CEC Bank, banca de stat cu cea mai mare rețea de sucursale, formată din peste 1.000 de unități, și una din puținele care s-a extins de-a lungul anilor și în mediul rural.
Pe site-ul băncii există o rubrică specială privind eliberarea de numerar de pe card prin intermediul POS-ului, în care clienților li se explică cum pot avea acces la serviciu. „Rețeaua de EPOS-uri CEC Bank asigura servicii în cadrul programului de funcționare a unităților bancare și permite obținerea de numerar pentru toate cardurile emise în Romania și în străinătate (cu utilizare internațională) care poartă siglele VISA, VISA Electron și Maestro. Rețeaua de eliberare numerar prin card a CEC Bank este certificată pentru onorarea cardurilor cu microprocesor emise în țară și în străinătate”, scrie pe site-ul băncii. În lista de comisioane publicată pe data de 3 ianuarie 2017 este prevăzut și comisionul de eliberare cash de la POS de 0,4% din sumă.
De asemenea, în noua listă de comsioane a Garanti Bank, publicată pe site-ul băncii, se menționează că pentru cardul de debit Bonus Card, comisionul de utilizare POS Garanti Bank pentru retragere de numerar este de 0,2% din sumă, minimum 10 bani, dacă nu există o convenție de virare a salariilor prin bancă. Același comision se percepe pentru eliberarea de numerar de la ATM. Însă, dacă posesorul de card primește salariul prin bancă operațiunea este gratuită.
BCR are la rândul său acest serviciu în ofertă. Pentru că banca a decis însă să încurajeze mai degrabă plățile online și nu retragerile de cash, a impus un comision prohibitiv pentru eliberarea de numerar de la POS de pe cardurile emise. Este același comision pe care îl percepe și pentru retragerile de bani de pe card de la ATM-urile altor bănci, respectiv 1% din sumă, minimum 15 lei.
Piraeus Bank este o altă instituție de credit ce permite eliberarea de cash prin POS, de pe cardurile emise de bancă. Dacă se eliberează numerar de la POS-urile proprii, atunci comisionul este de 0,2% din sumă. Petru operațiuni cash-back de la POS-urile altor bănci, comisionul este mai mare: 0,5% plus 2,5 lei, adică același comision pe care l-ar achita titularul de card dacă ar retrage bani de la bancomatul altei bănci.
Și UniCredit Bank permite pentru cardurile proprii tranzacții cash-back, comisionul fiind fix, de 1 leu. De asemenea, Intesa Sanpaolo Bank practică, pentru cardurile Mastercard Standard, cele mai ieftine din portofoliu, un comision de 2,5% din suma retrasă, plus 5 lei, pentru retragerile cash de la POS-uri. Comisionul este același indiferent dacă suma este retrasă de la un POS al băncii sau al altei bănci.
OTP Bank oferă serviciul cash-back în unitățile proprii percepând un comision de 0,3% din sumă. Dacă titularul vrea să retragă bani din unitățile altei bănci, de la POS, va achita un comision de 0,5% din sumă plus 2,5 lei, același pe care l-ar plăti și dacă ar retrage banii de la ATM-ul altei bănci.
Mai ieftin la bancomat
În timp ce unele bănci nu fac o diferență de cost între retragerea banilor de la bancomat sau de pe POS, altele percep un comision mai mare pentru operațiunile la POS.
De exemplu, Intesa Sanpaolo Bank are un comision de 2,5% din sumă plus 5 lei, pentru retragerea de bani de la POS, din sucursalele proprii sau ale altei bănci, în timp de comisionul de retragere cash de la bancomatele proprii este de 1% din sumă. Și OTP Bank percepe un comision de 0,3% din sumă pentru serviciul cash-back în unitățile proprii, în timp ce pentru retragerile de bani de la ATM-urile proprii costul este de 0,2%.
La BCR, după cum am văzut, comisionul de retragere de la POS este de-a dreptul prohibitiv – 1% din sumă și minimum 15 lei, în timp ce banca nu percepe comision pentru retragerile cash de la bancomatele sale, dacă e vorba de un card BCR.
Când se va extinde serviciul cash-back
Cum spuneam, de la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare legea ce completează OUG 193/2002, care prevede că furnizorii de servicii de utilitate publică, unitățile publice care încasează, impozite, taxe și amenzi, dar și comercianții cu cifre de afaceri de peste 10.000 de lei vor putea elibera până la 200 de lei cash, posesorilor de carduri, la cerere, pentru un comision de maximum 1% din sumă.
Băncile au însă un termen de 90 de zile pentru a dota cu POS-uri toate aceste categorii de furnizori de servicii. Astfel, este de așteptat ca de la 1 aprilie 2017 românii să aibă la dispoziție și rețelele acestor furnizori, pentru a putea ridica sume de bani, desigur, dacă și casieriile dispun de sumele necesare.