Curtea Constituțională se va pronunța astăzi, 18 ianuarie, pe sesizarea Guvernului privind proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni. Opinia despre Legea conversiei creditelor în franci elvețieni vine după o amânare de aproape două luni.
In 23 noiembrie 2016, la ieşirea din sala de şedinţă, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, declara că e nevoie de amânarea acestei discuţii pentru a fi aprofundată soluţia şi a fi corelată cu cea care a fost dată în cazul Legii dării în plată.
Dacian Cioloş, premier la acea dată, preciza că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.
„Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament – pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus – care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau… Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele”, declara Cioloş.
Decizia CCR este importantă atat pentru debitori cat si pentru bănci. Clientii cu credite în moneda elvețiană au fost afectați de creșterea cursului si nu si-au mai permis achitarea datoriilor catre creditori.
Băncile, sunt direct interesate, pentru ca o măsură de impunere a unei conversii la curs istoric, ar aduce pierderi importante pentru bănci.