Suntem în plină vară și, pe măsură ce țările își redeschid granițele, putem începe să ne bucurăm de sejururile la care am visat de atât de multă vreme. Să zicem că ai ajuns la destinația dorită, te uiți în jur și este plin de boutique-uri, standuri cu mâncare și obiective turistice. Instant, te îndrepți către cel mai apropiat ATM și scoți în grabă destui bani ca să poți face cumpărături și să vizitezi. Dar, când te uiți la ecranul bancomatului, cursul de schimb valutar îți taie și pofta, și cheful.
Ce ai făcut greșit? Cum poți beneficia de cel mai bun curs valutar, fie că retragi bani de la ATM ori plătești cu cardul sau telefonul? ING Bank răspunde acestor întrebări printr-un colaj de sfaturi utile pentru persoanele care se pregătesc să plece în vacanță.
1. A fi sau a nu fi un ATM bancar
Vezi un nume de bancă cunoscut pe ATM, eventual chiar banca de la care ai cardul? Dacă nu, înseamnă că te afli în fața unui bancomat cu „etichetă albă”. Adică plasat, deținut și operat de instituții financiare non-bancare. Ce înseamnă mai exact? Că unele dintre aceste bancomate au un comision de acces și în final e posibil să plătești mai mult decât te-ai aștepta. Îți mai oferim un mic sfat: poți afla dacă bancomatul are un comision adițional de acces dacă citești cu atenție ce scrie pe ecranul ATM-ului.
2. Dilema valutei și a conversiei
Acum ai ales bancomatul corect și ești gata să retragi banii. Ține minte o regulă simplă: alege mereu valuta țării în care ești. Dacă ai card în lei emis de ING, schimbul valutar va fi făcut la cursul pentru euro al băncii și, în cazul țărilor cu altă monedă oficială decât euro, la cursul băncii împreună cu cel VISA pentru alte valute. De exemplu, să spunem că ești în excursie în Marea Britanie și aplici regula de mai sus la ATM. Conversia se va face instant, mai întâi din lire sterline în euro la cursul VISA și apoi din euro în lei, la cursul ING, valabil la momentul decontării tranzacției.
3. Cu telefonul la purtător
Este foarte probabil ca atunci când ești în vacanță să nu ai nici timp, nici starea necesară să te abați de la drum pentru a căuta un ATM. Dacă majoritatea comercianților acceptă plata cu cardul, află că nu este necesar să scoți cash. Poți plăti și cu telefonul sau cu cardul în vacanță, iar toate sfaturile de mai sus se aplică în continuare. Deci nu uita să alegi tot timpul valuta țării în care ești, inclusiv la POS.
4. Nopți albe și weekend-uri însorite, oriunde în lume
Obișnuit cu city break-urile în week-end? Poate preferi să ieși în oraș seara târziu când ești în vacanță? Deseori, cursul de schimb valutar diferă – și nu neapărat în avantajul tău – destul de mult de la zi la zi, respectiv zile lucrătoare sau weekend. Ca să eviți astfel de surprize, caută o bancă ce îți oferă curs valutar preferențial, indiferent ce zi sau oră e. În cazul ING, persoanele care încasează minim 700 de lei/lună și fac cel puțin o plată lunară beneficiază de curs valutar preferențial la pachetul ING Card Complet. El include acest curs valutar avantajos non-stop pentru sume în limita a 10.000 de lei/lună.