Vești proaste pentru români când euro, dolarul si aurul ating niveluri record. BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,7834 lei/euro, în creştere cu 0,09% faţă de valoarea atinsă miercuri, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR.
Cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru un euro . Urmează scumpirile unor servicii (carburanți, facturi, abonamente telefon) dar și rate mai mari pentru creditele în euro
În 21 noiembrie 2019, euro a atins 4.7808 lei, acesta fiind vechiul record.
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.4241 lei la 4.4307 lei. Acesta este a şaptea oară, în ultimele două săptămâni, când dolarul ajunge la un nou nivel record în raport cu leul.
Preţul gramului de aur a crescut de la 229.0604 lei la 229.4268 lei. Acesta este a şasea oară consecutiv când preţul aurului ajunge la un nou nivel record.
Cursul francului elveţian a urcat de la 4.4982 lei la 4.5078 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 23 ianuarie 2015, când a fost tot 4.5817 lei.
Doar lira sterlină scade de la 5.7446 lei la 5.7074 lei.
Moneda nationala se afla sub o presiune continua din cauza deficitelor și a scandalului politic din Parlament, afirmă analiștii.
„Cursul se depreciază nu de ieri, de azi. Are o tendinţă de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială. Deficit de balanţă comercială care s-a accentuat în ultimii ani, şi avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, şi acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, în cea mai mare parte. Practic, avem o situaţie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare şi nu avem deocamdată vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare în termeni de ajustare, pentru că suntem încă în vâltoarea alegerilor şi a anului electoral şi nu avem prea multe semne că ajustarea începe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabilă”, declară Ionuţ Dumitru, economistul șef de la Raiffeisen Bank.
Analistul economic Dragoş Cabat pune evoluţia slabă a leului pe seama instabilităţii politice. Dar afirmă că fără intervenția BNR, euro depășea 4,8 lei.
„BNR a intervenit, a stopat şi chiar inversat trendul, dar acum acesta se reia, pe măsură ce incertitudinile politice interne şi internaţionale continuă. BNR nu o să mai intervină până nu vom avea fie un guvern acceptat, fie picat. Probabil că săptămâna aceasta, dacă nu se întâmplă vreo depreciere prea puternică a leului, Banca Naţională va aștepta, pentru a interveni uşor săptămâna viitoare după ce se clarifică situaţia politică”, afirmă Dragoş Cabat citat de Mediafax.
Cererea neta pentru valuta creste, explică și Iancu Guda, iar incertitudinile oricum cresc la nivel mondial, ceea ce duce la o cerere mare pentru aur. Economia Chinei incetineste brusc, economiile globale sufera deja iar asta va duce si la noi la scumpiri, inflatie, comentează analistul.
„Adancirea deficitului comercial la peste 17 mld EUR pe parcursul anului trecut reprezinta principala cauza fundamentala pentru deprecierea monedei nationale. De asemenea, accentuare tensiunilor geopolitice, protectionismul alimentate de populisme generalizate precum si problemele din China, contribuie la cresterea primelor de risc (activele sigure se apreciaza, inclusiv aurul). In acest context, monedele din tarile emergente cu deficite duble (comercial si fiscal) sunt cele mai expuse” a explicat Iancu Guda pentru Digi24.
„Într-o o țară cu deficite mari nu ai cum să nu ai presiune pe curs. O țară inflaționistă nu are cum sa aibă un curs stabil”, spune și Cristian Păun, profesor ASE.
„Moneda unei țări inflaționiste, cu deficit extern imens, deficit bugetar în creștere (mai ales structural) nu are cum să fie puternică. Dimpotrivă”, scrie profesoul pe pagina personala de Facebook.
Și Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor, a explicat pe pagina sa de Facebook motivele pentru care s-a depreciat leul.
„Deprecierea uşoară a leului astăzi (joi, n.r.) este corelată cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continua să scadă şi încrederea investitorilor va continua să crească în guvernarea PNL. Cu cât avem anticipate mai repede cu atât mai repede vom putea reveni la scăderi de preţuri şi dobânzi aproape de zero”, a scris ministrul joi seara pe pagina sa de Facebook.
Existau semnale că ne apropiem de acest record. Creșterea față de ieri- 0,09%. Analiştii financiari CFA România anticipau o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro.
„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823”, se arată într-un comunicat al CFA România.