Comisia Europeană va putea suspenda regulile fiscale pentru statele membre ale UE în cazuri unei scăderi severe a activităţii economice provocate de epidemia de coronavirus, spune Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE.
Comisia Europeană alocă 37 miliarde euro pentru combaterea Covid-19
Potrivit C.E., Uniunea Europeană poate rezista la șocul cauzat de coronavirus, dar „trebuie să fim determinați, coordonați și uniți. Astăzi am propus un pachet economic decisiv pentru protejarea pieței unice și ne vom adapta pe măsură ce situația se dezvoltă”.
Măsura va permite majorarea cheltuielilor şi posibilitatea întreruperii angajamentelor bugetare făcute de guvernele UE
CE propune flexibiliatea regulilor privind ajutoarele de stat, mai precis statele pot decide singure cum pot folosi ajutoarele, pe toata perioada legată de criza sanitara. Măsura vizează inclusiv ajutorul acordat angajaților disponibilizați.
O alta felxibilizare este legata de deficit. Comisia Europeana va permite, temporat, statelor să depășească deficitul de 3% pentru a sprijini zonele economice care suferă de pe urma crizei Covid-19. Banii vor ajunge exact in sectorele unde este nevoie, spun reprezentantii UE. Mai precis, guvernele pot directiona fonduri pentru sanatate, in lupta de contracarea a epidemiei de coronavirus.
Regulile europene interzic ajutoare de stat, în condiții normale, ele pot afecta libera concurență.
„Statele membre trebuie să fie încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a-și susține economiile”. Potrivit regulilor bugetare ale UE, statele membre nu trebuie, în condiții normale, să aibă un deficit public mai mare de 3% din PIB.
Marți, Comisia Europeană a primit mandat să acționeze pentru a contracara efectele economice adverse. Se are în vedere, printre altele, un ajutor de stat pentru companiile care au nevoie și o „Inițiativă de investiții privind răspunsul împotriva virusului”, conform unui comunicat al instituției.
„În primă instanță, trebuie să acționăm la nivel macroeconomic. Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că economia Europei trece cu bine prin acest moment. Asta presupune coordonare la nivel de state membre, Comisie și Banca Centrală Europeană. Mă bucur că liderii au ales o asemenea strategie de coordonare”, se arată în document.
„Coronavirusul reprezintă o criză globală, nu se limitează la niciun continent și necesită mai degrabă cooperare și nu acțiune unilaterală. Uniunea Europeană întreprinde acțiuni puternice pentru a limita răspândirea virusului”, a spus Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei.